Nu te găsesc pe nicăieri de Laura Ionescu

”Memoria insistă să folosească o singură culoare când redesenează oameni, dar dacă insiști și tu, apar și celelalte nuanțe.”

Cartea Laurei Ionescu despre relația cu mama ei, impactul pe care ea l-a avut asupra vieții ei și continuă să-l aibă, cât și cum a experimentat și ce a însemnat pierderea ei, acest exercițiu de vulnerabilitate și de curaj, se trăiește intens și cu toată ființa.

Ceea ce a pus Laura pe hârtie e (încă) o dovadă a felului în care relațiile cu părinții pot fi formatoare și transformatoare, a impactului pe care îl au momentele petrecute împreună și vorbele împărtășite, iar în cazul momentelor de cumpănă din viață, cum consecințele acestora sunt modelate de înteracțiunile avute cu părinții.

Pierderea unei persoane foarte apropiate, fie că e parte din familie sau nu, cu atât mai mult a unui părinte, are un impact semnificativ. În ce măsură? Asta depinde de tot felul de variabile. Însă e ceva ce vei purta cu tine toată viața chiar dacă raportarea ta la acel eveniment se poate schimba în timp.

Cred că revizuirea unui astfel de eveniment, cu cât trece mai mult timp de la acesta și mai crești și tu ca persoană, poate veni cu tot soiul de revelații și, per total, poate fi o experiență rewarding chiar dacă poate aduce și multă tristețe și stări inconfortabile.

Laura scrie despre mama ei și relația dintre ele două, mai mult decât despre perioada de boală și doliu, cu avantajul de a avea o perspectivă mai avantajoasă fiindcă a trecut mult timp de atunci și a mers și la terapie. Prin urmare, mi s-a părut foarte interesant de urmărit acest proces, cum Laura povestește cum a perceput anumite situații atunci versus cum le percepe acum, săpând mai adânc în interior, încercând și reușind să ne creeze o imagine cât mai clară și plină de emoție.

În ceea ce privește scriitura, e o cartea abordabilă unde, pe măsură ce o citești, chiar simți că parcă Laura e lângă tine și îți spune față în față povestea ei. Așa cum zicea și ea la lansare că își dorea să pară atunci când îi citești cartea. Se citește fluent și exprimarea e „de azi”, straight forward. E genul de carte cu potențialul de a fi citită și plăcută de un număr mare de cititori și care poate stârni multor sceptici curiozitatea pentru alte cărți de literatură contemporană.

Pe mine m-a trecut prin tot felul de emoții, uneori parcă vedeam scenele în fața ochilor, ca într-un film. Încă nu am găsit o carte care chiar să mă facă să plâng, dar dacă aș fi văzut-o pe aceasta sub formă de film, să fi avut stimulul vizual și pe cel auditiv, o adaptare bună m-ar fi tocat mărunt-mărunt, n-aș fi lăsat pachetul de șervețele din brațe, având în vedere felul în care scrie Laura.

”Personajul” mamei ei mi se pare foarte bine creat pentru că reușește să depășească bariera cuvintelor, iese din paginile cărții, și ai senzația că o și vezi în acțiune. Cu toate momentele de gingășie și de provocări din relația dintre ele două, per total, e heartwarming când citești cum a decurs și cum s-a transformat relația chiar dacă spre final îți face sufletul bucățele.

Mi-a plăcut și cum a construit evoluția ei emoțională și psihologică, pornind de la relația cu mama ei și apoi până la cum a trecut prin doliu și ce a însemnat plecarea ei. Fără pozitivism exagerat. Just saying it like it wa sand how it is.

Știu că există rețineri în privința literaturii române contemporane pentru că și eu le-am avut și pentru că rar văd vorbindu-se despre aceasta acolo unde mi-ar plăcea să văd că e mai populară. Pentru că sunt cărți, precum e și cea a Laurei, care ne pot convinge să ne mai rupem de literatura străină și să dăm o șansă și celei autohtone.

Cartea o găsești la editura Publica.

Dacă vrei să scriu pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.