Regândește de Adam Grant

”Pe măsură ce abordăm orice tranziție din viață – fie primul job, al doilea mariaj sau al treilea copil – , ne putem lua un răgaz pentru a-i întreba pe oameni ce doresc să fi știut înainte de a trece prin acea experiență. Odată ce am trecut de cealaltă parte a unei experiențe, putem comunica altora ceea ce noi înșine ar fi trebuit să regândim.”

Unul dintre capitolele din carte abordează valoarea reanalizării periodice a diverselor decizii și angajamente luate în viață pentru a vedea în ce măsură se mai aliniază ele cu dorințele și nevoile noastre, cu persoana care am devenit între timp pe măsură ce am mai acumulat experiență și informații. Analiza se face și cu scopul de a vedea ce am învățat util și poate ce ar fi trebuit să facem diferit.

Ei bine, acum că am parcurs această carte și m-a făcut să reanalizez la rândul meu anumite experiențe mi-am dat seama cât de important e ceea ce a scris Adam Grant aici și cât de util mi-ar fi fost să fi știut mai devreme aceste lucruri chiar dacă unele aspecte se bat cap în cap cu ceea ce am învățat.

”Regândește” de Adam Grant e o argumentare pe lung și un manifest cu multe exemple și date științifice, în suportul ideii de a fi receptivi la incertitudine, schimbare și, foarte important, de a nu ne lega identitatea de anumite opinii, convingeri, credințe care la un anumit moment dat, într-o anumită perioadă, ni s-au părut esențiale.

Ideile care ne sunt de folos acum și după care ne ghidăm s-ar putea ca, peste un timp, să ne stea drept piedică pentru învățare și evoluție. De aceea trebuie să fim atenți la momentele de cumpănă și să ne întrebăm dacă felul în care am făcut și am gândit lucrurile până în acel punct nu e timpul, de fapt, să se schimbe.

Această realizare ne poate zdruncina fundația interioară dacă e vorba de tranziții mari și decizii cu multe implicații, deci cu anumite pierderi pe termen scurt, însă pe termen lung va fi mult mai avantajos.   

Am rezonat mult cu argumentul lui în legătură cu separarea identității proprii de idei și convingeri și de a deveni mai conștienți că e bine ca acestea să se schimbe și nu e semn de slăbiciune sau eșec.

Ar fi bine să identificăm clar care ne sunt valorile și să ne modelăm în funcție de ele și nu de ideile și convingerile deprinse din societate, care pot fi obstacole pentru progres. Valorile ar trebui să ne servească drept ghid pe termen lung și atunci beneficile vor fi pe măsură:

”Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să ne autodefinim prin convingerile, ideile și ideologiile noastre. Asta poate să devină o problemă când ne împiedică să ne schimbăm opiniile pe măsură ce lumea se schimbă și cunoașterea evoluează.

Cine ești ar trebui să fie o chestiune legată de valorile pe care le prețuiești, nu de ideile în care crezi. Valorile sunt principiile centrale în viață – ele pot fi excelența și generozitatea, libertatea și imparțialitatea ori securitatea și integritatea. Dacă îți întemeiezi identitatea pe acest tip de principii, ai putea să rămâi receptiv față de cele mai bune modalități de a le promova.

Când (oamenii) se definesc prin valori și nu prin opinii, își asigură flexibilitatea de a-și actualiza practicile în lumina noilor dovezi.”

„Regândește” e ca o comoară pentru cine vrea să aprofundeze acest subiect din diferite direcții, fiind abundentă în informații utile în diverse situații pe măsură ce înaintăm prin viață. Printre lucrurile despre care mai poți citi se numără:

– cum să abordezi subiecte complexe în scopul dezbaterii lor

– beneficii ale sindromului impostorului, ale îndoielii față de propriile abilități

– de ce doar a vedea în dezbateri complexe opinii contrare cu ale noastre nu duce la schimbare sau reanaliză

– care este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem nouă și celor din jur mai des pentru a stimula regândirea

– de ce nu ar mai trebui să îi întrebăm pe copii „ce vrei să te faci când o să fii mare?”

– care e cea mai bună metodă de abordare a carierei pentru a asigura împlinirea și evoluția

Per total, I cannot recommend this book enough. Mai ales în contextul în care nu prea am fost învățați să ne antrenăm și dezvoltăm gândirea critică. În plus, suntem bombardați cu informații de prin locurile pe unde navigăm pe Internet, incluzând social media sau site-uri cu materiale jurnalistice.

Fake news-urile și articolele care tratează subiecte complexe în mod superficial doar pentru a face click-uri, a stârni emoție și a aduna comentarii ne ies des în cale și e important să avem instrumentele necesare cu care să putem discerne ce informație merită reținută și dată mai departe, eventual, și ce nu. Iar „Regândește” ajută mult și în acest sens.

Cartea e disponibilă la Editura Publica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.