Noaptea dintre lumi de Irina Georgescu Groza

Încă o carte din raftul #ROautoare contemporane pe care de data aceasta am ales-o doar pe baza synopsisului de pe site-ul editurii. Acest titlu face partea din colecția de literatură română contemporană a editurii Nemira, N’autor, coordonată de Eli Bădică.

De data aceasta am avut iar de-a face cu împletirea realității cu o lume fantastică similar cu ceea ce am citit în cartea lui Marian Coman.

Sunt curioasă ce cărți românești mai sunt care abordează o lume fantastică și cum anume o fac.

Anyways, în „Noaptea dintre lumi” personajul principal este o adolescentă pe nume Ana iar fundalul pe care îi urmărim evenimentele vieții, este lumea comunistă a anilor ’80 caracterizată de multiple privațiuni.

În plus, în cazul Anei se mai adună câteva lucruri neplăcute: un tată dispărut în încercarea de a fugi din țară pentru o viață mai bună, o mamă disperată care pleacă să-l caute, bunica fiind cea care rămâne cu Ana și cea care e supusă interogărilor Miliției.

La școală, Ana se îndrăgostește de un profesor și ulterior află toată lumea, ajungând și el să fie anchetat. Băieții din vecini o agresează cu fiecare ocazie.

Așadar, imaginea de ansamblu e departe de a fi una fericită pentru Ana, ea crescând într-un mediu foarte stresant.

În urma unui eveniment traumatic, avem introducerea unei lumi fantastice pe care Ana o parcurge în mare parte din carte. Iar aici nu mi-a fost foarte clar care a fost scopul.

Partea de lume reală mi s-a parut foarte bine construită, am recunoscut multe elemente din poveștile despre cum a fost perioada comunistă, iar unele dialoguri parcă au fost înregistrate cu reportofonul, mi se pare că atât de bine au fost scrise și reprezentative pentru acea perioadă (din câte am mai auzit și eu, bineînțeles).

Însă, în ceea ce privește partea fantastică, în care ai putea spune că evadează Ana, deși nu neaparat cu efecte pozitive, mi-ar fi plăcut să fie mai clar scopul acesteia. Am avut senzația că m-am suit într-o mașină fără o destinație clară, doar cu scop exploratoriu. Și cred că ar fi fost mult mai util pentru Ana, ca personaj, ca rolul acestei lumi fantastice, a ceea ce s-a întâmplat acolo să fi fost mai concret.

Eu am perceput necesitatea pentru aceasta ca răspuns la traumă, ca o evadare din lumea reală prea copleșitoare pentru oricine, cu atât mai mult pentru o adolescentă. M-a dus cu gândul puțin la filmul Sucker Punch.

Cartea se parcurge ușor, asta dacă reușește să te acapareze povestea. Scriitura mi s-a părut plăcută și pe alocuri simțeam că parcă sunt chiar de față la anumite întâmplări și discuții, atât de bine mi se pare că au fost reprezentate. Însă, la partea de fantastic a romanului am simțit nevoia de mai multă structură, cred, de un parcurs și un sens mai clar al existenței acesteia acolo, cu efecte vizibile asupra evoluției personajului la final.

Aș recomanda-o ca explorare, ca o aventură, dacă ai curiozitatea de a citi un așa gen de poveste unde lumea reală și cea fantastică se împletesc strâns într-o poveste românească contemporană.

Cartea o poți găsi la editura Nemira în format fizic sau digital.

Dacă vrei să scriu pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.