Exalare de Ted Chiang

Îmi plac cărțile care stârnesc discuții și dezbateri, care îți pun rotițele în mișcare și te fac să iei în considerare lucruri la care nu te-ai mai gândit până la acel moment. Dacă ți-au plăcut poveștile din Interstellar (Netflix), Tenet, Arrival, Devs (HBO GO) sau Dark (Netflix), povești care au profunzime și care tratează teme complexe în relație cu știința, atunci o să-ți placă și Exalare de Ted Chiang.

În mod similar cu Povestea vieții tale, Exalare este o colecție de povestiri care din nou îți stimulează intelectul și imaginația. Mai mult decât simpla ficțiune, aceste povestiri sunt niște explorări, niște răspunsuri la întrebarea “ce-ar fi dacă”. Iar aceste explorări te duc pe niște drumuri super interesante pentru din acest tip de scrieri ai de învățat lucruri noi și îți și poți lărgi orizonturile, nefiind vorba doar de entertainment pur și escapism.

Nu sunt neapărat cele mai ușor de parcurs povestiri și poate vei avea nevoie de niște căutări pe Google pentru a le înțelege mai bine, dar va merita din plin. Nu cred că le-am înțeles nici eu în totalitate pentru că povestirile au diverse implicații și fac referire la concepte din știință sau filozofie, de exemplu, pe care nu le stăpânesc decât superficial, dar merită efortul de a încerca să le înțeleg.

Eu nu am putut binge-ui cartea, am făcut puțină pauză între povestiri, le-am lăsat puțin să se sedimenteze în minte fie că au avut zeci de pagini sau sub zece pagini. Mi se pare interesant că povestirile nu au un parcurs rewarding în sensul în care suntem obisnuiți din filme SF foarte action packed, ci sunt mai degrabă anticlimactic în sensul ăsta. Pentru că povestirile sunt mai degrabă exerciții de gândire și explorări ale unor teme din știință, tehnologie, filozofie, religie, de exemplu, care de multe ori nu au o concluzie clară. Așa că rush-ul de adrenalină și suspansul care vin cu unele SF-uri sau ficțiuni speculative nu poate fi găsit aici.

În aceste povestiri autorul explorează subiecte precum:

  • ce rol are călătoria în timp în condițiile în care nu poți schimba trecutul sau influența viitorul (Neguțătorul și poarta alchimistului),
  • inexistența liberului arbitru și ce efect ar avea acest lucru asupra oamenilor dacă ar exista o dovadă clară că nu există (Ce se așteaptă de la noi),
  • inteligența artificială și cum ar relaționa oamenii cu ea în momentul în care ar deveni din ce în ce mai avansată (Ciclul de viață al obiectelor software),
  • cum ar fi dacă am putea înregistra fiecare secundă din viața noastră și am avea acces la asta oriunde și oricând (Adevărul faptelor, adevărul sentimentelor; o poveste similară a fost și într-un episod din seria Black Mirror (Netflix),
  • cum ar fi dacă am avea acces la propria persoană, dar dintr-o realitate alternativă, unde, de exemplu, am făcut alte alegeri în momente de cotitură și am putea vedea care au fost consecințele acestor alegeri (Anxietatea este amețeala dată de libertate).

Ted Chiang devine unul dintre autorii mei preferați pentru că îmi oferă genul acela de conținut spre care mă pot duce la sigur când am nevoie de ceva care să mă stimuleze intelectual și de unde știu sigur că o să învăț lucruri noi. Adevărul e că mă simt ceva mai inteligentă după ce îi citesc povestirile și nu știu dacă neapărat asta se poate cuantifica în ceva practic sau doar la nivel de senzație subiectivă. Dar sunt OK cu asta.

În plus, Chiang reușește să facă ceva admirabil cu succes: în timp ce te distrează cu o poveste sau alta te și educă și te conectează cu niște subiecte, vrei nu vrei, care o să te facă să-ți pui niște întrebări. Probabil, răspunsul la ele sau căutarea acestor răspunsuri va schimba ceva în interiorul tău.

Nu cred că aș putea să redau acum povestirile în toată complexitatea lor așa că tot ce pot face e să te las cu referințele de mai sus și să te încurajez să-i dai o șansă acestui autor și acestei minți care a creat și povestea pentru Arrival, film care probabil a intrat deja pe radarul mai multor persoane.

Pe final plusez cu niște citate care mi s-au părut foarte faine:

“People are made of stories. Our memories are not the impartial accumulation of every second we’ve lived; they’re the narrative that we assembled out of selected moments. Which is why, even when we’ve experienced the same events as other individuals, we never constructed identical narratives: the criteria used for selecting moments were different for each of us, and a reflection of our personalities. Each of us noticed the details that caught our attention and remembered what was important to us, and the narratives we built shaped our personalities in turn. But, I wondered, if everyone remembered everything, would our differences get shaved away? What would happen to our sense of self? It seemed to me that a perfect memory couldn’t be a narrative any more than unedited security-cam footage could be a feature film.”

“None of us are saints, but we can all try to be better. Each time you do something generous, you’re shaping yourself into someone who’s more likely to be generous next time, and that matters.”

“Some humans theorize that intelligent species go extinct before they can expand into outer space. If they’re correct, then the hush of the night sky is the silence of the graveyard.”

Cartea Exalare de Ted Chiang o găsești tradusă la editura Nemira. Pe hârtie sau în format digital.

Dacă vrei să scriu pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.