
Spre deosebire de Sabina la care am văzut recomandat acest episod de podcast și spre deosebire de colegul de apartament care se prăpădește de râs la orice episod din Seinfeld, în cazul meu Jerry Seinfeld nu se numără printre comedianții preferați. Nici serialul nu m-a prins, dar în schimb m-am uitat cu mare plăcere la „Comedians in cars getting coffee” de pe Netflix. Însă nu pot să nu apreciez ceea ce a realizat și, cum sunt interesată de ce au de zis oamenii cu multă experiență în acest sens, am dat și eu play episodului de podcast al lui Tim Ferriss cu el în care vorbește (și) despre scris.
Cred că dacă ești interesat de scris e important să îl privești din mai multe perspective și să asculți oameni care se ocupă de diverse ramuri ale lui și diverse genuri, cum e și comedia, pentru că sunt șanse mari să ai ce învăța și de acolo.
Nu mă așteptam să rezonez atât de mult cu ce povestește Seinfeld despre scris și creativitate și să găsesc atâtea informații folositoare din ceea ce i-a adus lui experiență. Am ascultat nu doar o dată episodul de podcast ci de două ori ca să-mi iau notițe și să las și aici câteva dintre informațiile care mi se par utile de dat mai departe.
„When you have a creative gift it’s just like someone gave you a horse. You gotta learn how to ride it or it’s gonna kill you.”
Îmi place această reprezentare vizuală despre creativitate pentru că într-adevăr e foarte important să găsești modul optim în care să-ți exprimi pornirile asociate, să știi cum să le îmblânzești când e nevoie și cum să te folosești de ele pentru a crea ceva bun și coerent. E nevoie și de autocunoaștere pentru că trebuie să detectezi modul tău optim de a funcționa în relație cu creativitatea ta și activitatea în care vrei să o canalizezi. Și, mai ales, să știi când ai nevoie de pauză și să ți-o și acorzi ca să nu ajungi la burn out. Rezervorul se poate goli din când în când și atunci trebuie să găsești metodele care funcționează pentru tine pentru a-l reumple.
„If you’re gonna write make yourself a writing session. I’m gonna work on this for one hour. Establish time length or else it’s gonna be torture.”
Jerry Seinfeld vorbește despre cum scrisul e printre cele mai dificile lucruri și preocupări din lume. E nevoie de multă putere de concentrare și cere multă energie de la tine. E ca un exercițiu fizic pentru creier. Dacă ai noroc intri în starea de flow, dar la final când ai scos tot din minte resimți și oboseală pe măsură. Mie mi se întâmplă câteodată să am dificultăți în exprimarea verbală după ce lucrez intens la ceva în scris.
E important să-ți acorzi intervale de timp care sunt fezabile tocmai pentru că e o activitate atât de solicitantă mental. Face aici o analogie cu antrenamentul fizic. Nu te minți că o să-l faci o zi întreagă, ar fi o tortură. Ai nevoie de un interval clar în care să te concentrezi la această activitate și apoi să îți acorzi timp de refacere. Ziua următoare revii la această rutină.
Subliniază importanța rutinei, bineînțeles, „put in the work”, pentru că prin activitate susținută și lucru asupra textelor devii mai bun în timp. „It’s a game of tonnage.”
De asemenea, mai spune, în tot acest proces e foarte important să te încurajezi și să fii bun și îngăduitor cu tine tocmai pentru că e o activitate solicitantă. Când ajungi la editare atunci da, permite-ți să fii critic și dur.
”Learn to accept your mediocrity.”
În ceea ce privește așteptările mi se pare cumva liniștitor sfatul lui ”learn to accept your mediocrity”. Te eliberează și de capcana perfecționismului pentru că da, tinzi spre a deveni mai bun, dar doing your best is enough, it doesn’t have to be perfect or genius. Fă-ți treaba, ideal ar fi să scrii zilnic, să îți exersezi această abilitate cât mai des, că ulterior îți vei descoperi și vocea și nișa în acest peisaj atât de vast.
În mod surprinzător sau poate nu, pentru fanii lui, Seinfeld recunoaște că se luptă cu depresia. Crede că e un preț pe care îl plătesc uneori persoanele creative. Spune că în cazul lui cele 5 simțuri i-au fost setate la un nivel de sensibilitate mai înalt decât ar fi la îndemână de gestionat uneori. Aici mă regăsesc și eu și într-adevăr nu e foarte confortabil. Dar dacă găsești unghiul potrivit și modalitatea prin care să îți canalizezi sensibilitatea acestor simțuri în scris atunci această caracteristică devine utilă când nu e copleșitoare.
Dacă aceste lucruri dezbătute mai sus ți-au trezit curiozitatea sau ești pur si simplu interesat de Jerry Seinfeld îți recomand să asculți podcastul. Mie mi-a adus plus valoare. Nu-mi pare rău deloc că l-am ascultat de două ori.
Și Sabina a scris un articol despre acest episod. Podcastul ei Zest a adunat multe interviuri cu oameni care se ocupă cu scrisul într-o formă sau alta. În plus, te familiarizează și cu piața de carte de la noi din țară, lucru care mi se pare atât de necesar.
[…] te poartă pe un interval de 10 ani, prin multiple proiecte și provocări. După interviul lui Tim Ferriss cu Seinfeld, am avut din nou o surpriză foarte plăcută urmărind acest storyteller trecând prin toate […]
ApreciazăApreciază