Bird by bird de Anne Lamott

Carte în engleză: Books Express

“Bird by bird” de Anne Lamott e o carte care poate satisface diferite nevoi creative, mai mult legate de scris ce-i drept. Dacă ești într-o pasă proastă și ai nevoie să-ți fie validate sentimentele și să ți se reamintească că e nevoie să le accepți și să nu te lupți prea tare cu ele pentru că vor trece, aici vei găsi acest sprijin. Dacă te simți blocat și nu știi încotro să o apuci, vei găsi sugestii în legătură cu ce să faci ca să te deblochezi într-ale scrisului. Dacă ai nevoie de încurajare și o îmbrătișare (metaforică) de la cineva care înțelege provocările scrisului, te așteaptă cu brațele/paginile deschise.

Vei și râde, dar vei și fi pus/ă cu picioarele pe pământ fiind o abordare realistă, no  bullshit pentru că îți spulberă sau clarifică iluzii pe care le-ai putea avea în legătură cu anumite etape ale scrisului, de exemplu momentul publicării în print pe care ți l-ai putea imagina ca pe ceva fabulos care îți va propulsa cariera automat, dar în schimb e posibil să nu producă o schimbare semnificativă.

Cartea lui Anne Lamott e despre scris și aspectele lui importante precum primele drafturi, perfecționism, blocaj, cum să-ți găsești vocea etc., dar e și despre viață, despre a te cunoaște mai bine, despre a intra în contact cu ceea ce te interesează cu adevărat pentru a putea scrie cât mai autentic și onest.

Titlul cărții pornește de la un sfat dat de tatăl ei fratelui ei care era disperat în fața unei teme pentru școală, absolut copleșit de sarcina în sine și de faptul că nu mai avea prea mult timp pentru a o aduce la capăt:

“Thirty years ago my older brother, who was ten years old at the time, was trying to get a report written on birds that he’d had three months to write, which was due the next day. We were out at our family cabin in Bolinas, and he was at the kitchen table close to tears, surrounded by binder paper and pencils and unopened books about birds, immobilized by the hugeness of the task ahead. Then my father sat down beside him put his arm around my brother’s shoulder, and said, „Bird by bird, buddy. Just take it bird by bird.”

Acest sfat e bun pentru a te liniști în fața unei sarcini copleșitoare, dar cred că e un sfat bun și dacă te afli într-o stare proastă care nu-ți dă pace și motivația e greu de găsit. Ia-o zi cu zi. Fă lucrurile care te fac să te simți bine, poate chiar încearcă ceva nou, citește despre ceva ce ți-ai dorit demult să citești. Ia-o pas cu pas, zi cu zi, acceptă ceea ce simți, rupe-te puțin și de mediu și o să regăsești speranța și motivația.

Anne Lamott scrie cu mult umor, căldură și empatie. Abordarea ei e una cu care eu rezonez și vine contra multor sfaturi online care ridica în slăvi modele de a lucra non-stop, care încurajează constant competiția și nu lasă loc de răgaz. După cum am mai menționat, vorbește despre a-ți accepta emoțiile negative și stările proaste, de a fi îngăduitor și bun cu tine însuți pentru că inevitabil te vei lovi la un moment dat de stări neplăcute.

“The problem is acceptance, which is something we’re taught not to do. We’re taught to improve uncomfortable situations, to change things, alleviate unpleasant feelings. But if you accept the reality that you have been given – that you are not in a productive creative period – you free yourself to begin filling up again.”

Cartea poate fi, astfel, și un soi de terapie pentru că îți vei analiza părți ale tale în relație cu scrisul și mai e și un pep talk pentru că te încurajează și normalizează diverse trăiri pe care le percepi ca obstacole inacceptabile, îți oferă sprijin în acest scop și te împinge să continui no matter what. Are bucăți axate pe ficțiune, dar există multe părți care se aplică și la non-ficțiune.

Nu degeaba se află în mai toate topurile de cărți despre scris și dacă dai o căutare pe Google apare în lista lui de sugestii. I totally get the hype, dar pe mine m-a și prins abordarea ei și am rezonat cu ea. Dacă îți plac astfel de abordări down to earth, dar și care fac apel la stările interioare, cu sfaturi despre scris din experiența autoarei, cu întâmplări din viața ei definitorii pentru modul ei de a gândi și de a scrie și, în plus, ești sătul de rețete „minune” pentru success și prea multe detalii tehnice livrate sec, atunci s-ar putea ca “Bird by bird” să fie ce ai nevoie.

Cartea se găsește tradusă în limba română la editura Paralela 45

Dacă vrei să scriu și pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.