Influența pe care o poate avea o poveste bine spusă

Recent am văzut o miniserie de 8 episoade care cam zboară pe sub radar. Nu știu câtora dintre voi v-a atras atenția pe HBO GO. Aceasta se numește Devs și pe lângă orele petrecute urmărind toate episoadele m-a făcut să mai petrec câteva ore citind discuții și dezbateri pe seama acesteia pentru a-mi completa imaginea despre poveste și a o înțelege și mai bine, pentru a vedea ce lucruri mi-au scăpat. E o dramă cu elemente științifice și filozofice. Dar discuția e echilibrată, limbajul nu e prea complicat și explicațiile sunt în așa fel încât să fie ușor de înțeles.

E o poveste pusă într-un așa context încât e fix genul de producție pe care îl caut eu și pentru care am un interes crescut.

După cum spuneam, pe lângă urmărirea efectivă a seriei am mai petrecut câteva ore citind discuții și dezbateri. Am realizat astfel și m-am tot gândit ce efect important poate avea o poveste spusă cum trebuie pentru că îți influențează anumite comportamente ulterioare și îți și poate schimba modul de a gândi.

Cum a fost și în cazul Devs, mi-a fost facilitat accesul către niște subiecte despre care poate altfel nu m-aș fi apucat să citesc. Deși se aduc în discuție și teorii mai complicate și tot felul de ipoteze care poate după o scurtă lectură nu te duc neapărat la o concluzie, cred că e foarte valoros tocmai parcursul pe care îl ai având contact cu diverse subiecte, încercând să le dai de capăt. Doar faptul că ți-ai expus mintea la ele și ai încercat cât de cât să le înțelegi cred că poate avea un impact asupra felului tău de a gândi de la acel punct încolo.

Cred că nu e întâmplător că fix poveștile care au avut un mix de SF, știință, artă și filozofie au fost cele care au avut un impact mai mare asupra mea și m-au făcut să citesc mai multe ulterior. Similar cu Devs, mi s-au părut foarte stimulante intelectual și, de exemplu, povești precum Dark, Westworld (mai mult primul sezon), Arrival, Interstellar, Never let me go sau serialul anulat The OA, chiar dacă acesta din urmă a fost ceva mai îmbârligat și mai orientat spre speculații decât celelalte.

După cum spuneam, chiar dacă nu înțelegi complet tot ce citești sau nu te face să ajungi la o concluzie specifică neapărat, procesul de gândire în sine și faptul că te face să îți pui diverse întrebări poate să îți deschidă perspective noi și, altfel, beneficiul personal poate fi semnificativ.

Toată treaba asta mă face să mă gândesc și cât de importantă e o poveste bine spusă, care să te prindă în așa fel încât să te simți implicat în ea și să te facă să vrei să participi la dezbatere. Categoric ponderea de producții care se lansează furtunos și dispar la fel de rapid e mult mai mare decât genul acesta de producții care să te provoace, să te facă să-ți pui întrebări, să vrei să te familiarizezi cu concepte poate dătătoare de dureri de cap. Apar mai rar și poate nu au parte de la fel de multă publicitate, dar odată ce ai ajuns la ele merită să le acorzi timp. Eu încerc să mă bucur cât pot de mult când în sfârșit se mai lansează câte o producție precum Devs și să profit de pe urma informației spre care mă trimite pentru că știu că îmi aduce un beneficiu la nivel de gândire și perspectivă.

Tu ce relație ai cu astfel de povești?

Dacă vrei să scriu pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Photo by Simone Daino on Unsplash

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.