Felii de lămâie de Anca Vieru

Felii de lămâie nu a fost ce mă așteptam și asta într-un sens bun. M-a surprins foarte plăcut pe parcursul numeroaselor povestiri pe care le conține. Acestea se parcurg ușor și sunt și foarte catchy astfel că e greu de lăsat din mână chiar și în această perioadă în care poate fi dificil să te concentrezi pe termen lung. Poate acest lucru e și ușurat de formatul cărții, fiind o colecție de povestiri. Cartea s-a lansat în 2015, fiind cartea de debut a autoarei Anca Vieru.

De-a lungul cărții descoperi personaje în diverse situații de viață, de exemplu trecând prin încercări în propriile relații de familie, prietenie sau romantice, dar uneori aceste personaje se intersectează și cu anumite mistere, enigme care mi-ar fi plăcut să fie mai dezvoltate.

Aparent povestirile nu au nici o legătură între ele, deși există elemente comune dacă ești suficient de atent/ă. Aici se poate să fi intervenit nevoia mea de o concluzie în privința anumitor povești. Pe mine m-au prins tare unele dintre povestiri și aș fi vrut să rezolv puzzle-ul început prin ele. E foarte tentant să recitesc cartea să încerc să descopăr ce mi-a scăpat. Dar poate e inutil și am căutat eu înțeles unde nu e. Simt lipsa unui thread de Reddit unde se discută ipoteze.

În scenariul făcut în mintea mea deja cartea e transformată într-o miniserie cu episoade conectate tocmai prin acele mistere, episoade care pun cap la cap un anumit puzzle care are cât de cât un final spre ultimul episod. Sau poate am urmărit eu prea mult Netflix în această perioadă. Nici nu cred că mă împac prea bine cu poveștile neterminate, misterele nerezolvate. Astfel că ultima povestire mi-a pus capac.

Dincolo de aspectul acesta care mă obsedează pe mine, autoarea scrie despre personaje pe care e posibil să le recunoști chiar în viața ta, în situații care, la fel, pot fi foarte familiare, citești discuții pe care le-ai mai auzit, mai ales cele de tip bârfă (sau „radio șanț” cum îmi place mie să zic). Surprinde bine bucăți din realitate care te și pot amuza pe alocuri tocmai pentru că sunt atât de bine redate.

Nu am să intru în detalii despre povestiri tocmai pentru că sunt scurte și nu vreau să dau nici un fel de spoiler, ci vreau să le descoperiți cu ochii și mintea voastră. Sunt tare curioasă pe voi unde vă duc gândurile și ce impresie v-au lăsat povestirile, ce înțeles ați găsit în ele.

Aventura de familiarizare cu autoarele contemporane de la noi a devenit și mai interesantă.

Dacă vrei să scriu și pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.