6 întrebări despre scris cu Sabina Varga

La Sabina și la podcastul ei Zest am ajuns prin unii dintre oamenii pe care îi urmăresc pentru ceea ce scriu pentru că au participat la ea la podcast.

Îți dai seama că mi-au sclipit ochii când am văzut că există un podcast despre scris în limba română așa că am început cu multă conștiinciozitate să ascult episod după episod până am ajuns la zi.

Eu apreciez tare mult munca pe care o face Sabina cu podcastul și o admir pentru că s-a apucat de un așa proiect. Ea mi-a stat drept inspirație pentru seria asta așa că nu aveam cum să nu o rog și pe ea să-mi răspundă la întrebări.

1. De ce scrii? Ce te motivează?

Scrisul e terapie. Mă simt mai liniștită și cu gândurile mai limpezi după ce scriu. Procesul în sine îmi face plăcere. E ceva natural sau poate e doar antrenament. Uneori scriu fraze în cap și abia aștept să le pun pe hârtie. Dincolo de asta, scrisul în diferite forme mi-a asigurat și un venit.

2. Care e cel mai bun sfat legat de scris pe care l-ai primit?

Cele mai bun sfaturi despre scris le-am citit în cartea lui Stephen King, On Writing. Iar cel care-mi vine în minte acum este că trebuie să tai toate cuvintele inutile. Poți renunța la 10-20% din orice text fără probleme, iar textul va deveni mai bun.

3. Care e cel mai greu aspect legat de scris? Dar cel mai frumos?

Cel mai greu este să persiști. Cel mai frumos este să primești feedback de la cititori și să afli că ceea ce scrii îi emoționează, amuză, informează sau face curioși.

4. Unde îți găsești inspirația pentru ceea ce scrii?

Pretutindeni, în viața de zi cu zi.

5. Ce face un scriitor să fie bun?

Dacă e vorba de cum devine un scriitor bun, prin exercițiu. Dacă e vorba de criteriul de evaluare a unui scriitor bun, aș spune că impactul pe care îl are asupra audienței – fie ea mai mică sau mai mare.  

6. Care e scriitorul sau care sunt scriitorii tăi preferați (am folosit termenul ”scriitor” la modul general; poate fi un jurnalist, scriitor de ficțiune, non-ficțiune, scenarist, oricine îți place cum scrie) și de ce? În ce fel ți-a/ți-au influențat felul în care scrii?

Jonathan Franzen, pentru modul în care construiește personajele. Stephen King, pentru simplitate și puterea de a crea povești memorabile. Ray Bradbury, pentru muzicalitatea frazelor și pofta cu care scria. 

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.