6 întrebări despre scris cu Diana Cosmin

Pe Diana Cosmin am descoperit-o acum câțiva ani când am achiziționat din curiozitate, în 2015, cartea ei în format digital. „Poveștile unei inimi” mi-a plăcut și de atunci o tot urmăresc pe Diana social media.

Acum Diana are site-ul Fine Society unde scrie lung și cu substanță (așa cum îmi place mie) „despre tot ce-i fin și fain”. Faptul că nu respectă regulile și rețetele consacrate pentru a-ți crea o prezență online și a-ți aduna o comunitate numeroasă, ci mai degrabă își reflectă propriile valori în ceea ce face cu mult bun simț, profesionalism și autenticitate, e un argument puternic pentru a o face să fie de urmărit.

Pe lângă site, o mai poți găsi pe Facebook și Instagram.

1. De ce scrii? Ce te motivează?

Nu-mi amintesc vreo perioadă din viață în care să nu-mi fi dorit să scriu. Asta fac de când mă știu, de la primele jocuri de când eram mică. Totuși, ca adult, motivația stă în faptul că ador să spun povești și să transmit mai departe informație pe care eu o consider relevantă, valoroasă, interesantă. Am și eu momente în care obosesc, în care mintea mea pare că e în toate părțile și în care mă exasperează să tot aud în jur că „oamenii nu mai citesc, nu mai au răbdare, nu mai vor articole, nu mai vor aia, nu mai vor ailaltă”. Sunt momente rare și trecătoare, pentru că în fiecare zi oamenii cu care am de-a face îmi dovedesc fix contrariul. Scrisul este și va rămâne mereu necesar, cu condiția să-l facem îndreptat spre oameni, nu doar ca o vanitate goală. Nu scriem într-un jurnal, scriem în fața unui public. Cred că da, în lumea în care trăim s-au schimbat ritualurile de citit, dorințele și așteptările: având puțin timp, ne dorim informație care să ne servească într-un fel. Suntem mai pragmatici, ținem mai mult la timpul nostru și știm ce vrem. Nu cred în a le da oamenilor „ce vor ei”, ci în a le oferi ceva interesant și inedit, ce ei poate nici nu știu că-și doresc, dar care o să le facă ziua mai frumoasă, interesantă sau plină de inspirație. 

2. Care e cel mai bun sfat legat de scris pe care l-ai primit?

Deși pare contraintuitiv, cel mai bun sfat a fost să nu fac o facultate de profil (eu am făcut REI), ci să citesc mult și să scriu așa exact cum simt. Justificarea persoanei care mi l-a dat, primul redactor-șef de revistă cu care am colaborat, când aveam 15 ani, a fost una „tehnică”: scrisesem foarte mult încă de mică, îmi exersasem condeiul în mod activ, ba chiar un pic obsesiv, iar ea considera că trebuie să continui să-mi folosesc intuiția în materie de scris, în loc să mă înregimentez și să învăț tipicuri și reguli stricte. Ulterior am citit o bibliotecă întreagă de cărți despre jurnalism, dar încă îi mulțumesc pentru sfat. Pentru mine a funcționat.

3. Care e cel mai greu aspect legat de scris? Dar cel mai frumos?

Nu mi se pare deloc greu, e cel mai firesc lucru pentru mine, „curge” efectiv. Dacă stau să mă gândesc, cred că e singurul lucru din lume pe care nu-l pot asocia cu greutatea sau dificultatea. Iar cel mai frumos mi se pare sentimentul de după: când citești povestea compusă de tine, în varianta ei finală, și îți place. Evident că ultimul articol scris e mereu cel mai bun și dacă recitești ceva de acum un an sau doi n-o să-ți mai placă, asta e firesc, dar e vital să termini o poveste și să fii mulțumit de tine. Să știi că a ieșit cum ai vrut și că ai dat tot ce ai avut tu mai bun, cu mintea și cunoașterea de la acel moment. Mai ales ca scriitor, jurnalist sau oricum vrei să te numești, trebuie să fii și blând cu tine. Nu suficient, dar blând, să nu te biciuiești.

4. Unde îți găsești inspirația pentru ceea ce scrii?

Peste tot. Mi se întâmplă să îmi vină idei mergând pe stradă, la duș, în metrou, jucându-mă cu câinele sau vorbind cu cineva despre o temă oarecare. Eu am o teorie: când iubești poveștile, e ca și cum ai avea niște antene deschise non-stop sau niște ferestre de browser care rulează mereu în background. Indiferent ce îți captează atenția într-un anumit moment, ele sunt pe recepție și stochează imagini, date, idei, frânturi, pe care apoi le conectează acolo în „background” și „produc” idei. Este ceea ce numim adesea „inspirație”, doar că e un proces profund cantitativ, bazat pe expunerea la viață, la idei, la discuții, la oameni. Nu poți crea nimic din… nimic.

5. Ce face un scriitor să fie bun?

Cred că există infinite definiții în acest sens, toate subiective, dar pentru mine un scriitor bun este în primul rând unul care te face să-ți pară rău când ieși din lumea lui și căruia îți vine să-i cumperi toate cărțile după ce ai terminat-o pe prima. Cel care te transportă în alt loc decât cel în care te afli – indiferent că e beletristică, self-help sau autobiografie – și te face să-ți dorești să afli cât mai multe. Un bun scriitor e cel care-ți transformă ființa într-un burete gata să absoarbă informație.

6. Care e scriitorul sau care sunt scriitorii tăi preferați (am folosit termenul ”scriitor” la modul general; poate fi un jurnalist, scriitor de ficțiune, non-ficțiune, scenarist, oricine îți place cum scrie) și de ce? În ce fel ți-a/ți-au influențat felul în care scrii?

Foarte mulți, chiar nu știu dacă pot face vreodată un top, dar am avut perioade, slăbiciuni, pasiuni… Un tip de scriitură care-mi place mult și care m-a marcat este cea a lui Nicole Krauss, cunoscută pentru „The History of Love” și „The Big House”. Ea m-a influențat foarte mult, pentru că scrie complicat. Are multe metafore, paragrafe alambicate, un scris foarte viu și ușor de citit, dar în același timp dens. Nu e o lectură liniară, facilă. Eu am de asemenea un scris în straturi, în nuanțe, nu am aspirat niciodată să fiu „reader-friendly” după tipicurile din manuale, ci să transmit ideile pe care mi le doresc în felul în care eu simt să o fac. Felul meu. Când am descoperit-o pe ea, pe la 20 de ani, am realizat că e în regulă să scrii așa cum simți. Oamenii vin către tine pentru unicitatea ta, nu pentru că te încadrezi într-un tipar anume.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.