Miniserie despre scris. 6 întrebări despre scris cu …

Photo by Cathryn Lavery on Unsplash

Dacă e să cauți în limba engleză informații despre scris găsești o grămadă: teorie, articole de opinie, analize, interviuri cu oameni care scriu, cursuri cu și despre scris.

În limba română resursele sunt ceva mai limitate, probabil materialele apar și în funcție de cerere și interes. În schimb, se poate întâmpla ca cineva să fie personal interesat de subiect și întreprinde ceva pe cont propriu. Eventual scrie din ce mai citește, din experiența personală sau cel mai direct și poate și mai ofertant, intervievează oameni care scriu, despre scris. (Dacă știi ceva resurse faine, în limba română, chiar te rog să-mi lași un comentariu sau un mesaj.)

Un proiect foarte fain de genul acesta e podcastul Zest al Sabinei Varga, un podcast despre scris cu oameni care scriu, care mai de care mai diferiți în opinii. Are deja multe interviuri puse online de unde ai de învățat o grămadă de lucruri dacă ești interesat de subiect. Eu sunt aproape la zi cu podcastul.

Acest podcast mi-a fost inspirație și mi-a dat avânt să fac miniseria pe care o anunță titlul de mai sus.

Nu e nimic original sau nemaivăzut dar e ceva valoros, în opinia mea. E ceva de ce am fost interesată eu, în primul rând. Demult am vrut să fac o serie pe blog care să fie utilă și m-am decis să fie una despre scris. M-am gândit mult ce întrebări să aleg să nu fie o lectură și o sarcină obositoare pentru cei interesați, respectiv pentru oamenii la care am apelat pentru răspunsuri.

Nu o să-ți spun cine mi-a răspuns la întrebări, vei afla singur cu fiecare interviu. Am ales oameni din online, unii au articole publicate și pe hârtie, unii au scris si cărți. Sunt oameni pe care îi apreciez pentru munca pe care o fac și de ale căror răspunsuri am fost foarte curioasă.

La munca lor suntem expuși frecvent și îi citim cu plăcere însă de prea puține ori știm ce se întâmplă în background, de unde își iau inspirația, ce îi motivează.

Interviurile vor fi publicate o dată pe săptămână, în fiecare vineri, și sper să îți fie de folos fie că ești interesat/ă activ de scris, fie că ești doar curios/curioasă de persoana în cauză. Sunt foarte entuziasmată să dau drumul seriei și foarte recunoscătoare intervievaților că au fost așa generoși și mi-au oferit o parte din timpul lor pentru aceste materiale a căror publicare începe de mâine.

Sunt conștientă că o abilitate nu se învață doar din citit fiind nevoie de multă practică pentru a te îmbunătăți constant. Teoria te poate ajuta doar până la un punct. Mai departe ține de tine, cât de în serios te iei și cât de mult îți dorești să atingi un nivel înalt. E nevoie și de multă reziliență pe parcurs. Dar cred că astfel de materiale, precum interviurile, mai ales dacă sunt tot cu oameni pe care îi admiri sau a căror muncă o admiri, pot să fie o sursă de motivație și inspirație mai ales în momente de cumpănă când te simți debusolat.

Spor la citit și la scris!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.