Povestea mea de Michelle Obama

Înainte să-i citesc cartea, ce știam eu despre Michelle Obama se oprea la funcția ei de prima doamnă a Americii și la felul în care am perceput-o din câteva interviuri online, clipuri care mi-au lăsat o părere bună despre ea, mi-au creat impresia că Michelle e foarte “umană”, dacă pot zice așa, nu afișează deloc o atitudine rece și de persoană neabordabilă.

Tocmai această lipsă de informație despre ea și un interes crescut pentru parcursul ei au fost ceea ce m-au mobilizat să citesc cartea și nu interesul pentru potențiale bârfe de la Casa Albă sau comentarii despre urmașul lui Barack Obama de acolo.

Câteva comentarii și critici la adresa lui Trump există și mi se par relevante și de înțeles. Există și povestiri despre viața la Casa Albă, însă lipsite de elementul de “senzațional” și în cea mai mare parte te ajută să îți creezi o imagine despre misiunea cuplului Obama din cei 8 ani cât au stat acolo. În plus, te ajută și să pui în context importanța prezenței acestui cuplu la Casa Albă, primul cuplu de culoare din fruntea țării.

Însă, dincolo de aceste elemente care probabil ar putea stârni cel mai mare interes față de carte, lucrul care mi se pare mai interesant de urmărit e chiar evoluția lui Michelle Obama și parcursul ei în viață. Într-adevăr, nu ea a fost cea care a avut o funcție oficială, chiar subliniind la un moment dat faptul că nu există cerințe stricte în ceea ce privește rolul ei ca FLOTUS (First Lady Of The United States) însă ea a fost decisă încă de la început să se implice în programe care să producă o schimbare, având în vedere faptul că avea acum o influența de care ar fi fost păcat să nu se folosească. Astfel, s-a ocupat de programe de educație și de alimentație sănătoasă.

Însă de unde ambiția și determinarea care au făcut-o să dorească să se implice atât de intens și să profite în mod pozitiv de pe urma funcției ei? Eu intuiam oarecum că factorul cel mai important a fost anii de acasă și cartea mi-a confirmat această bănuială. Părinții au fost cei care au pus mare accent pe educație și importanța învățăturii. Mai mult, și-au crescut copiii (pe Michelle și fratele ei Craig) în așa fel încât să știe să își asume responsabilitatea pentru propriile alegeri, tratându-i ca pe niște adulți încă de timpuriu.

Nu au fost o familie bogată, însă părinții le-au oferit tot ce au putut mai bun ca să se dezvolte armonios. Fratele lui Michelle a studiat la Princeton iar Michelle și-a început și ea studiile după liceu la Princeton însă a continuat să facă dreptul la Harvard, ajungând să lucreze ca avocat într-una dintre cele mai mari firme de avocatură din Chicago unde l-a și cunoscut pe Barack Obama care a venit pe un post de stagiar, ea fiindu-i mentor.

Aș putea zice că restul e istorie, dar pentru noi, în România, viața cuplului Obama e mai necunoscută probabil. Așadar, nu rămâne decât să iei cartea la răsfoit să afli detalii dacă ești interesat.

Cartea mi se pare o lectură foarte accesibilă. Nu știu în ce măsură a scris Michelle cartea, însă tonul ei e ușor de recunoscut printre rândurile cărții. Se pare că a avut și un editor foarte bun pentru că citind chiar ai senzația că îți povestește însăși Michelle despre viața ei până la începutul carierei politice a lui Barack și ceea ce a urmat după cu toată presiunea istoriei pe care cei doi au purtat-o pe umeri. Cu toate atacurile la adresa lor făcute cu orice ocazie, cu stereotipurile de care s-a lovit Michelle ca femeie cu inițiativă și determinare care și-a luat foarte în serios rolul de Prima Doamnă și chiar s-a implicat să facă o schimbare reală în ariile de interes pe care și-a ales să se concentreze în același timp încercând să țină un echilibru și în viața de familie și să încerce să le ofere fetelor ei o viață cât mai normală în cadrul stricteții vieții de la Casa Albă cu toate obligațiile cu care traiul acolo vine.

În carte vei descoperi o femeie plină de ambiție care nu a luat nimic ca un dat și care, în ciuda imaginii pe care ar fi putut-o afișa în public, e o persoană care s-a luptat cu îndoieli, nesiguranțe și cu o presiune greu de imaginat mai ales având în vedere faptul că, așa cum și ea menționează, atât ea cât și soțul ei vor fi judecați după un standard diferit decât predecesorii lor, unul poziționat probabil mai sus, fiind în situația în care orice gest le va fi supus criticii.

Poate ai fi tentat să reduci cartea la ideea de vis american devenit realitate. Însă acest lucru ar fi o minimizare a cărții, deși nu e lucru deloc mic ce a reușit cuplul Obama ajungând la Casa Albă. Michelle nu a ajuns din proprie dorință arzătoare acolo, ci a fost un gest de susținere al soțului ei, de dedicare totală, dar după cum spuneam mai sus a profitat în mod pozitiv și din plin de șederea acolo devenind foarte populară pe parcurs.

Atitudinea ei, o combinație echilibrată între realism, optimism și sinceritate, vocea și tonul ușor de recunoscut printre rândurile cărții sunt ceea ce fac din această carte un produs de succes cu un loc binemeritat în topul bestsellers care cred că va mai cuceri multă lume de acum încolo.

Dacă vrei să scriu și pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.