Despre invidie și social media

quotes-about-envy3-min

O urmăresc pe Zoe Sugg din 2013 când încă locuia împreună cu tatăl și fratele ei. Am văzut cum, pas cu pas, brandul ei ”Zoella” a devenit din ce în ce mai mare, activitatea ei detașându-se de Youtube, platforma pe care ea a început să posteze conținut și care i-a adus milioane de urmăritori.

 

Acum are cărți publicate iar sub umbrela ”Zoella” are produse cosmetice, de papetărie, și alte obiecte intrate sub brandul ei de lifestyle. Dar e implicată și în multe proiecte din care se vede doar puțin online. Cel puțin așa intuiesc. Vlogurile ei surprind diverse aspecte din viața ei de zi cu zi inclusiv părți din munca ei, atât cât poate să împartă cu publicul.

 

Anul acesta face 10 ani de activitate online cu Youtube și blog (momentan inactiv) și recunosc că sunt impresionată de ce a reușit să facă în acest interval. Bineînțeles, nu de una singură ci cu o bună echipă de management în spate, însă personalitatea și farmecul ei au atras milioane de oameni spre conținutul ei și au făcut posibilă această traiectorie.

 

Urmărindu-i bucăți din viață care nu e tocmai relatable actual, dar și a altor creatori de conținut, fie el pe Youtube sau doar în scris, nu am cum să nu fiu invidioasă pe anumite aspecte și să mă gândesc și eu ”what if?”. Când vezi anumite oportunități pe care oamenii pe care îi admiri le au nu ai cum să nu te gândești ce fain ar fi dacă ți s-ar ivi și ție.

 

Câteodată poate fi destul de frustrant și alte gânduri negative își pot face loc în minte, însă sunt conștientă că e nevoie de câte o scuturare metaforică și de un reality check pentru că acești oameni care au așa mare succes sunt excepțiile și, în plus, sunt multe lucruri în spate pe care eu nu le văd.

 

Așadar, ca să nu mă simt aiurea de fiecare dată când intru pe Instagram sau văd ceva ce mi-ar plăcea și mie să fac, într-unul dintre vlogurile de pe Youtube, e clar că e nevoie de o schimbare de perspectivă.

 

Pentru că a fi doar invidioasă pe anumite lucruri pe care acești oameni le fac nu e deloc folositor și nici productiv. Așadar, în loc de invidie încerc cât de mult pot să mă las inspirată de ceea ce fac aceste persoane și să încerc eventual să replic în felul meu anumite lucruri care mi se par faine. Sau să îmi creez scopuri pe termen lung în acest sens.

 

Citeam un articol pe The School of Life axat pe carieră care punea mare preț pe invidie și utilitatea acesteia și m-a surprins în mod plăcut. Nu m-am gândit la invidie atât de specific și la faptul că poate fi transformată în ceva pozitiv. Eu aveam setată în minte ideea că invidia e ceva rău și atât. Trebuie să te ferești să simți așa ceva pentru că nu aduce nimic bun.

 

Însă acest articol detaliază cum anume ar trebui luat și despicat firul în patru în ceea ce o privește. Invidiezi ceva ce ai vrea și tu, ceva cu ce rezonezi și atunci trebuie făcută puțin introspecție pentru ca din ceva negativ invidia să devină ceva informativ care să te poate ajuta pe mai multe planuri.

 

În ceea ce-i privește pe oamenii pe care îi admiri, ceea ce invidiezi la ei poate forma pas cu pas o imagine despre ce anume ți-ai dori de la cariera ta și ți-ar putea arăta o nouă cale la care nu te-ai gândit până acum.

 

Se vorbește mult despre efectele negative ale social media (în afară de cele precum faptul că sunt modalități prin care ne sunt studiate comportamentele și se fac bani pe seama asta și ne sunt manipulate percepțiile asupra lumii), însă e un mediu în care invidia apare probabil cel mai ușor tocmai din cauză că predomină highlight-urile vieților celorlalți, imaginea e și mai fragmentată și astfel rețelele sociale devin un teren propice pentru invidie. Faptul că ne poate ajuta să ne confruntăm cu motivele pentru care invidiem pe cineva atât de des și de direct (auch!) și să învățăm astfle mai multe despre noi însine, e o consecință neintenționată bună zic eu.

 

Însă dincolo de a ne frustra legat de ce alții au/fac și noi nu, poate ar trebui să persistăm puțin cu acest disconfort și să ne facem niște notițe mentale sau mai bine pe hârtie legate de ce anume invidiem și de ce și dacă într-adevăr ne-am dori să fim în aceeași situație ca persoana pe care o invidiem.

 

La nivel personal invidia subliniază o lipsă în noi și poate aduce alte emoții negative precum rușine, vină, sentimente de inadecvare. Ar fi bine și indicat să încercăm să minimizăm acest sentiment. De aceea mai devreme povesteam de a lucra spre a face un reframing în ce privește invidia. Să te lași inspirat și să-ți setezi scopuri și vise în funcție de ceea ce invidiezi inițial. Dacă o anumită persoană a obținut sau face ceva ce ți-ai dori și tu, ar fi bine sa fie un impuls pentru tine și o motivație spre a deveni mai bun. Let that envy go (insert Frozen themed ”Let it go” gif here).

olga-signature-purple

Dacă vrei să scriu și pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.