Despre când să spui „mulțumesc!”

a black card that says thanks in white caligraphy. next to it a cup of half drank latte, both on a round wooden table.
Photo by Hanny Naibaho on Unsplash

Cred că ceva e greșit dacă ți se pare neobișnuit că ți se mulțumește în anumite situații. Ori nu spunem suficient de mult când situația o cere ori nu știm când să spunem mulțumesc.

Discutam cu cineva zilele astea despre cât e de important să arăți chiar și unui necunoscut că îți pasă de situația lui și că ești empatic. Atunci mi-am adus aminte de un articol care spunea ceva în genul „în loc să spui că îți pare rău, spune mulțumesc!”.

Inițial nu mi-a veni în minte nici un exemplu în care s-ar potrivi așa ceva, dar apoi articolul pomenea situația în care întârzii la o întâlnire cu cineva. În loc să spui „îmi pare rău că am întârziat” spune „mulțumesc că m-ai așteptat/mulțumesc pentru răbdare.”

E ciudat să schimbi perspectiva în felul acesta, dar astfel schimbi focusul de pe propria persoană și recunoști faptul că cealaltă persoana s-ar putea simți deranjată/încurcată de faptul că tu ai întârziat. Arăți că îl/o înțelegi.

Un alt exemplu interesant de care m-am lovit recent a fost când eram în taxi. După ce am urcat în mașină șoferul mă întreabă dacă m-ar deranja dacă și-ar continua conversația la telefon. I mean… What? În primul rând, cine pune astfel problema când e vorba de a fi în prezența ta și a nu-ți oferi atenție așa cum ar trebui. Recunosc că m-a bulversat puțin, în sensul bun bineînțeles. În al doilea rând, după ce a terminat convorbirea omul mi-a mulțumit că i-am permis să vorbească la telefon.

Sincer îți zic că pentru un moment am luat în considerare faptul că mă aflu într-un univers paralel sau ceva asemănător. M-a marcat în sens pozitiv experiența asta și o să îmi dau silința să fiu și eu mai atentă în felul acesta cu cei din jur. It really makes a difference.

O altă situație în care ți s-ar putea părea ciudat să zici mulțumesc, în loc de orice altceva, e când consolezi pe cineva. Când o persoană îți împărtășește ceva supărător care o împovărează în loc să pui focusul pe ceva pozitiv sau să spui ceva de genul „se putea și mai rău” poți să spui simplu „îți mulțumesc că mi-ai împărtășit acest lucru. Cred că e o situație foarte dificilă. Dacă ai nevoie de ceva, sunt aici pentru tine”. Din nou, arăți că ești empatic, că înțelegi sau cel puțin încerci.

Am început articolul cu situații mai neobișnuite în care „mulțumesc” își are locul, dar vreau să închei cu unul mai emoționant, care mi-a rămas întipărit în creier, din prima parte a anului când s-a ținut la Cluj competiția FedCup. Printre standurile de la Sala Polivalentă s-a numărat și standul celor de la site-ul Treizecizero.ro, unul dintre cele mai bune site-uri din România (împreună cu mirceamester.ro, cu o doză mare de umor, în perioada slamurilor) unde poți citi despre tenis pe tot parcursul anului.

Analize echilibrate, articole focusate pe jucătorii din România, dar și pe cei din afară, opinii despre diferite aspecte din tenis tot timpul bine argumentate și fără clickbait. Pot doar să-mi imaginez cât de mult se muncește la acele articole complexe, câte nopți nedormite sunt la mijloc nu doar pentru scrierea efectivă a articolelor, ci și pentru a urmări meciuri de multe ori nu se desfășoară la ore de bun simț.

La stand puteai găsi diferite lucruri marca Treizecizero stickere, magneți, tricouri dar și reviste scoase pe hârtie cu articole de-ale lor. Acolo se aflau și oamenii care fac Treizecizero posibil.

Ceea ce mi s-a părut super fain e că oamenii nu mergeau doar să își cumpere una alta de la ei și să vorbească spre tenis, acest sport care și-a găsit mulți fani în România în ultimii ani, dar și ca să le mulțumească pentru ce fac. Eram la stand când am auzit oameni care au venit să le mulțumească pentru cum scriu, pentru că practică un jurnalism fără cancan și cu esență, pentru că ne aduc mai aproape acest sport care în majoritatea timpului îl vedem doar la TV și că ne fac să-l înțelegem mai bine. Că ne oferă astfel o comunitate unde putem să desfășurăm, noi cei care am prins gustul acestui sport datorită Simonei Halep, dar și datorită muncii pe care o fac ei.

Mi se pare foarte fain ca și creator să ai o dovadă palpabilă că oamenii îți apreciază munca și, astfel, o mulțumire față în față și susținerea contează foarte mult. E clișeul acela că ți se dovedește încă o dată că nu e toată munca în van.

Un „mulțumesc” plasat bine, la momentul potrivit poate îmbunătăți starea de spirit a cuiva sau chiar întreaga zi. Un „mulțumesc” spus când ți s-a oferit ceva, chiar dacă nu e palpabil, poate cântări foarte mult pentru că după cum am mai menționat, reflectă preocupare, atenție, empatie. Spune „mulțumesc” cu sinceritate când e nevoie și nu numai în zile de sărbătoare ci și în oricare zi a anului. Poți pune pe cineva serios pe gânduri, cum am pățit și eu și atunci chiar ai fost un pion important în cadrul unei schimbări pozitive.

Dacă vrei să scriu și pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.