The Multi-Hyphen Method de Emma Gannon

book cover from here

Când am dat eu admitere la facultate, peisajul job-urilor era ceva mai diferit decât e acum. Atunci nici nu cred că îmi imaginam că se vor inventa job-uri noi sau că ar fi alte moduri de a-ți asigura traiul în afară de cel pe care îl știa toată lumea: mergi la facultate, iei diploma, lucrezi în domeniu, ai o singură sursă de venit.

Însă lucrurile au început să se schimbe o dată cu tehnologia care evoluează rapid. Acum e posibil să-ți creezi propriul job. Iar acesta poate să nu fie dependent de un singur domeniu. Ba mai mult, ar putea fi considerat chiar iresponsabil acum să mizezi totul pe o singură carte. Trebuie să fii în continuă dezvoltare, să te adaptezi la un mediu în schimbare și chiar să te concentrezi pe a dobândi noi aptitudini și cunoștințe.

Pe de altă parte, se poate ca un job full time, the old 9 to 5, să nu fie opțiunea potrivită pentru tine. Poate deja te și gândești să faci ceva pe lângă care ar putea să îți aducă un venit sau deja te-ai și apucat de ceva. Ceva care ar adăuga o cratimă (în engleză „hyphen”, de unde și titlul cărții) sau două pregătirii tale inițiale, job-ului tău. Ei bine, în „The Multi-Hyphen Method” despre asta e vorba. Despre a-ți crea un nou lifestyle în care deciziile importante le iei chiar tu, timpul ți-l organizezi potrivit activităților pe care le faci, iar venitul nu îți vine doar dintr-o singură sursă.

screenshot from the book

Mai jos las un screenshot cu argumentele pro și contra acestei abordări noi asupra carierei oferite de autoarea Emma Gannon.

screenshot from the book

Nu știu cum stau lucrurile în România din acest punct de vedere, dar în UK de exemplu, odată ce ai descoperit una-două persoane multi-hyphenate, ajungi să descoperi tot mai multe.

Pare că oamenii vor tot mai mult să-și ia cariera în propriile mâini și să exploreze multiple abilități pe care le au sau le vor dobândi pentru a-și crea propriul mix care să le aducă satisfacție. Nemaimizând pe un singur lucru și ocupându-te de două-trei proiecte diferite, unul dintre ele, cel puțin, îți va oferi motivația necesară ca să mergi mai departe când ceva nu merge bine la altul dintre ele.

Această abordare multi-hyphenate e ceva despre ce vroiam să știu mai multe pentru că cel puțin pe Instagram, pare a fi prevalentă și o soluție bună pentru cei dintre noi cărora le plac să facă mai multe activități pe care vor să le monetizeze ca să aibă surse multiple de venit și vor să-și organizeze programul de lucru și zilele în general în concordanță cu felul în care ei funcționează cel mai bine și mai productiv.

Pe de o parte, eram conștientă de lucrurile pe care le abordează în carte. Mai ales că sunt interesată deja de acest subiect, citesc despre acest stil de viață și urmăresc online oameni care vorbesc despre asta.

Altfel, poate fi o introducere foarte bună în acest subiect. Mi-ar fi plăcut să fi citit așa ceva când eram la liceu, probabil mi-aș fi proiectat diferit calea în ceea ce privește cariera.

Pe de altă parte, am descoperit sfaturi, unele dintre ele practice: de la cum să te prezinți pe scurt dacă ai deja cratime multiple la rolurile pe care le îndeplinești, cum să abordezi situații de networking, până la ce să faci ca să previi munca din a-ți invada și viața personală (de exemplu, când stai pe social media în timpul liber ce constituie muncă și ce nu).

Un aspect dificil de echilibrat precum munca cu viața personală e un subiect foarte util de care e important să fii conștient și să impui limitele necesare.

Mai apoi, e un capitol despre bani și cum e esențial să te gândești atent ce anume înseamnă pentru tine „suficient”, care anume ar fi acea sumă de bani lunară.

Un al treilea aspect, ar fi definiția proprie a succesului. Ce reprezintă, în termeni cât mai practici, pentru tine succesul. Nu ce reprezintă pentru altcineva pe care admiri tu online. E nevoie de introspecție aici. Emma Gannon recomandă să faci un pie chart cu câteva elemente cărora să le acorzi procente. Dar mai spune că e important să ai în vedere faptul că definiția succesului se poate schimba peste o vreme și, astfel, în viitor va fi necesar să aduci ajustări propriului pie chart. Mai jos las pie chart-ul ei ca să îți poți face o idee.

screenshot from the book

Cartea Emmei Gannon poate fi foarte utilă mai ales dacă ești la început. Altfel, poate conține subiecte utile pentru tine sau lucruri decare poate nu ai fost conștient/ă până acum sau la care poate nu te-ai gândit până acum.

Mai găsești și câteva statistici și opinii ale persoanelor multi-hyphenate, dar sunt și sfaturi și lecții din experiențele ei. Acest subiect cred că e încă la început și mai are de crescut. Dar cartea reprezintă o sinteză bună a cuiva „din tranșee” care e multi-hyphenate într-o țară dezvoltată. Asta oricum nu diminuează utilitatea cărții.

Sper să se traducă și în română. Cred că le-ar fi folositoare, în primul rând, tinerilor care ies de pe băncile școlii.

Cartea o poți găsi pe Amazon în format fizic sau digital (prin intermediul aplicației Amazon Kindle) dacă îți place să citești pe mobil sau tabletă sau dacă ai Kindle. În format fizic o mai poți comanda și de la Books Express.

Dacă vrei să scriu și pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.