5 locuri online de unde poți învăța despre scris

nick-morrison-325805-unsplash
Photo by Nick Morrison on Unsplash

Când m-am hotărât că vreau să îmi concentrez atenția asupra scrisului am simțit nevoia de resurse care să mă ajute să mă orientez. Așadar, am pornit o lungă căutare după care, cel puțin până acum, s-au remarcat câteva locuri online. Dacă și tu vrei să începi să scrii și simți nevoia unor sfaturi sau vrei să scrii mai bine, sursele de mai jos merită încercate fie că te interesează ficțiunea sau te interesează non-ficțiunea ca pe mine.

  1. Skillshare

Skillshare e o platformă de cursuri online. Acestea sunt foarte variate, așadar pe lângă cele despre scris e foarte posibil să mai găsești și altceva care să îți facă cu ochiul.

Dacă vrei să o încerci, ai o perioadă destul de generoasă în care poți faci asta fără să plătești. Există și cursuri gratis pe lângă cele care intra în abonamentul premium.

Dacă intri pe acest link <2 luni premium> vei avea două luni premium în care poți parcurge oricare cursuri vrei tu. Din câte îmi aduc aminte, îți cere cardul când te înscrii, însă te vor anunța când e gata perioada de 2 luni, astfel poți anula abonamentul premium dacă nu ești interesat să continui cu el și să înceapă să îți tragă bani. Dacă vrei să fii și mai sigur că nu uiți când se sfârșesc cele două luni, fixează-ți o alarmă.

  1. Masterclass

Aceasta e o platformă mai scumpă. Un curs costă 90 de dolari, iar dacă vrei abonament pe un an acesta e 180 de dolari. Merită făcut abonament dacă vrei să faci mai multe dintre cursuri, pentru a nu plăti individual pentru ele. Cursurile sunt predate de unii dintre cei mai cunoscuți profesioniști din domeniile lor. În cazul scrisului, îi poți urmări de exemplu pe Margaret Atwood, Malcolm Gladwell, Aaron Sorkin și Shonda Rhimes, cei doi din urmă legat mai specific de screenwriting.

Cred că e esențial să îți placă profesorul sau să fii interesat de munca lui când faci o alegere. Pentru că inevitabil cursul va fi personalizat în acest sens. Eu am făcut cursul lui Aaron Sorkin și a fost foarte fain. Deși e axat pe screenwriting și pe ficțiune, sunt aspecte care se aplică în general și e o oportunitate unică să auzi de la astfel de profesioniști despre munca lor și cum o abordează.

Vreau musai să îl parcurg și pe cel al lui Margaret Atwood la un moment dat.

  1. Creative Live

Și aici gama de cursuri e variată. Acestea se plătesc individual însă chestia foarte faină e că atunci când cursurile se predau live accesul e gratuit. Aproape în fiecare zi se difuzează câte ceva.

Poți să te înscrii din timp la cursuri și vei primi un email care îți va aminti de un curs anume la care te-ai înscris înainte ca transmisia live să înceapă. Unele cursuri țin ore întregi și se întâmplă în America, dar după ce s-a terminat sesiunea platforma pune cursul pe repeat până se atinge limita de 24 de ore (din câte am observat eu când am mai urmărit câte un curs). Așadar, nu trebuie să fii musai punctual sau să stai treaz toată noaptea.

  1. Writing Routines

Acesta este un site al cărui nume e intuitiv. Poți citi aici despre rutinele a o mulțime de scriitori. Și nu numai despre rutina lor, dar și despre alte obiceiuri legate de scris, de unde se inspiră plus sfaturi pe care ei le au de dat.

Dacă te înscrii la newsletter-ul lor, vei primi în inbox în fiecare săptămână câte un interviu.

Pe lângă interviuri, mai găsești pe site și alte articole despre scris și cărți.

  1. Signature Reads

E un site unde poți găsi sfaturi despre scris, însă nu e limitat la asta. Sunt și aici interviuri cu scriitori, articole despre cărți, citit și literatură în general. Dacă ești lipsit de inspirație în legătură cu ce să mai citești, poți găsi o mulțime de sugestii.

Din nou, te poți înscrie la newsletter-ul lor care vin cu o selecție de articole despre cele menționate mai sus.

 

Sper ca lista să-ți fie utilă. În ceea ce mă privește, acestea sunt resursele și site-urile despre scris pe care le accesez cel mai des. Dacă știi și alte resurse aștept să-mi scrii să aflu și eu despre ele.

olga signature purple

 

Dacă vrei să scriu și pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.