
Când Wesley Snipes a postat tweetul de mai sus acesta a fost share-uit peste tot pe social media ceea ce mă face să cred că multă lume a empatizat cu vorbele lui. E ușor să te simți presat, neîmplinit și ca și cum ai face ceva greșit când te lovești online de o imagine fracturată a ceea ce înseamnă succesul și drumul până acolo. Atunci mă întreb de ce continuăm să perpetuăm o astfel de imagine, chiar și noi înșine, când postăm online? De ce nu împărtășim o imagine/percepție autentică nouă care să încurajeze, să inspire, să fie o reprezentare fidelă a ceea ce presupune munca noastră, de exemplu, dacă tot am ales să o împărtășim online?
Eu recunosc că am început să gravitez spre conturi de Instagram de unde am ce învăța, care să contribuie la dezvoltarea mea, care să aibă o doză bună de realness. Pentru că am depășit faza în care să vreau să văd doar poze frumoase. Prin urmare, caut autenticitate, vulnerabilitate, sinceritate. Sunt curioasă voi ce căutați să obtineți din social media. Am menționat doar Instagram anterior pentru că deocamdată e platforma mea preferată de social media, unde găsesc oameni care mă interesează. Pe Facebook e prea mult zgomot, deși dau unfollow fără remușcări, iar pe Twitter intru în mare parte pentru comunitatea din lumea tenisului.
Ar fi bine să schimbăm direcția și focusul. Să devină trendy și efortul necesar până la ținta finală nu doar imortalizarea rezultatului visat care poate sau nu să apară. Pentru că eșecul e ceva real și se poate petrece de mai multe ori decât ni se poate împlini o dorință. Cu aspectul ăsta încă trebuie să mă mai împac și eu. În acest fel poate nu am mai trăi cu senzația că succesul apare peste noapte, că un text bun se scrie ușor, că o poză bună se obține doar apăsând declanșatorul aparatului sau că un trofeu se câștigă din noroc (comparațiile mele se limitează la scris, fotografie și tenis. Sper să nu te plictisesc.)

Recent am dat și peste citatul de mai sus și cu cât întâlnesc mai des astfel de păreri și moduri de a privi viața cu atât mai mult mă încurajează să adopt o schimbare de perspectivă legat de ce anume public online. Caption-urile super optimiste și cadrele staged adună mai multe like-uri, într-adevăr, dar abundența lor contribuie la perpetuarea unei perspective greșite asupra a ceea ce înseamnă fericirea, viața sau succesul. Tailor your Instagram feed to your needs. Nu mai accepta pur și simplu orice fel de input. Mental health first. Și să ne amintim că există a bigger picture. Ar trebui să aibă și Instagram un avertisment în același fel în care au anumite reclame care menționează că au fost făcute modificări pentru a obține un efect dramatic sau că este reprezentată o simulare a realității.
În plus, discuțiile despre setbacks precum blocajele creative când simți că îți crapă capul și tot nu poți veni cu o idee decentă, sunt mult mai ofertante. Eu sunt și o fire introspectivă și îmi place să despic firul în patru în legătură cu anumite teme. Ar fi bine să vorbim și despre aspecte precum cât sunt de frustrante blocajele creative și cum să le depășim mai ușor ca să ne și putem odihni noaptea nebântuiți de gânduri despre „what should I make next?”. Sau să vorbim despre cât e de dificil când vrei să o iei de la capăt într-un domeniu nou și nu știi încotro să o apuci. Cum trebuie să îți cauți un day job ca să poți în restul timpului să te ocupi de ceea ce îți dorești de fapt să transformi într-o carieră. Sau cum ți-ai luat inima în dinți și ți-ai deschis propriul business și trebuie să găsești clienți ca să îl susții. Sau despre sindromul impostorului. Sau alte astfel de obstacole pe care le putem întâlni de-a lungul carierei, de exemplu.
Și da, dacă ai obținut ceva mult dorit/muncit și care te bucură, împarte și asta pe social media pentru că pe lângă obstacole and lots of grinding e bine să avem în vedere și acel silver lining to keep us going când lucrurile devin prea complicate.
Moderație, de asta e nevoie. Și de mai mult real talk care să echilibreze acest fantasy land perpetuat uneori online. Ah și apoi să mai și lăsăm smartphone-ul în geantă (sau fanny pack. Că am văzut că a revenit moda. I’m not judging!) sau buzunar și să avem aceste discuții și offline cu oamenii dragi. Pentru că interacțiunea offline is the best. Cu o cafea bună lângă, bineînțeles.