Despre stima de sine și o ținută de nuntă cu buget redus

red dress-1
ținută cu buget redus

“Uite ce ținută nepotrivită are pentru vârsta ei.”

“Machiajul ăla o îmbătrânește cu 10 ani.”

“Rochia aia nu o avantajează deloc.”

“Ținuta aia nu e deloc potrivită evenimentului.”

“De ce nu și-a aranjat cât de cât părul?”

 

Când vine vorba de aspectul fizic și de felul în care se aranjează sau se îmbracă cineva ne place un pic prea mult să emitem judecăți. We are too casual about it. Mi-am dat seama că și eu fac acest lucru poate prea des. Ne tot uităm după o persoană sau alta, de obicei alte femei, și găsim câte ceva de comentat. Nu știu dacă e o chestie culturală sau pur și simplu…omenească.

Iar când vine vorba de nunți, mai ales, unde se știe că trebuie să ne îmbrăcăm și să ne aranjăm într-un anume fel, dacă ieșim din acel tipar apar întrebări de genul “sigur vrei să te îmbraci așa? Nu vrei să mai explorezi alte opțiuni?” and so on. Dacă mai și ai alt rol decât de invitat obișnuit și ești cumva naș/ă, lucrurile se complică și mai tare.

M-am surprins și eu făcând tot felul de comentarii care în final nu-și au sensul, fiind vorba tot despre bârfă. Iar dacă mai și auzi făcute în mod direct aceste comentarii, adică atrăgându-i-se atenția persoanei în cauză, poți observa de cele mai multe ori cât de rău îi pică și ce inconfortabil se simte. Pentru că nu toți suntem imuni la lucrurile astea, mai ales dacă avem câteva nesiguranțe legate de noi înșine. Chiar și un singur comentariu superficial negativ, printre multe complimente, poate fi suficient ca să îți strice buna dispoziție. Dacă cineva face comentarii legate de felul în care arăți nu face decât să pună paie pe foc. Și cu ce scop de fapt?

 

Pozele pe care urmează să le vezi au fost făcute sâmbăta trecută când am fost la nunta unor prieteni apropiați. Știam că nu va fi chiar o nuntă tipică și nici nu era neapărat dress code care să ceară să am o ținută super elegantă. Astfel, am decis că vreau o ținută ”de vară”: ceva lejer, colorat, ușor boem.

Așadar, am lăsat ideile preconcepute la o parte și am făcut un tur al outlet-urilor din centru în speranța că poate voi găsi ceva pe gustul meu. Și mi-am dat seama ca aceste magazine te pot surprinde foarte plăcut dacă ai răbdarea necesară să cauți prin multitudinea de haine.

red dress-3red dress-10red dress-14red dress-19red dress-18

Rochia din poze a costat 100 de lei dacă îți vine să crezi. Am avut noroc să găsesc sandale în aceeași culoare la Bershka care au costat 130 de lei. Cerceii cu franjuri, care au fost peste tot vara asta, i-am luat la reduceri de la Reserved, dacă țin bine minte au fost vreo 10 lei. Inelul e de la Orsay, aproximativ 12 lei. Ceasul de la mână îl aveam deja.

E drept că am început căutările cu câteva luni înainte, ceea ce îți recomand și ție dacă vrei să îți alcătuiești o ținută cu buget redus. Planificarea din timp ajută pentru că poți prinde un sezon de reduceri și astfel găsești accesorii, cel puțin, foarte ieftine.

În ceea ce privește părul și machiajul, inițial mă gândeam să mi le fac eu. Am avut emoții că poate nu ies cum mi-ar plăcea mie din salon. Dar adevărul e că nu aveam cum să obțin așa ceva acasă. Și în plus, recunosc că am vrut să ies bine în poze, iar un machiaj profesional chiar face diferența, având în vedere că eu în general mă machiez minimal iar un astfel de machiaj nu s-ar fi văzut. În plus, nici nu am produse pe a căror rezistență să mă pot baza. Așa că am fost la un salon unde am scăpat de emoții pentru că am comunicat bine cu fetele iar ceea ce a ieșit mi-a plăcut foarte mult.

Am avut parte ulterior și de comentarii, care surprinzător pentru mine, nu m-au afectat deloc. Cheia a fost faptul că eram eu împăcată cu rezultatul final și mă simțeam bine așa. Orice comentariu a trecut pe lângă mine. Dar asta nu înseamnă că nu mai am, în general, de lucru la stima de sine și eu. Din cauză că tind să fiu perfecționistă, stima de sine tinde să aibă de suferit.

 

Așadar aceste sfaturi/ponturi de îmbunătățire a stimei de sine găsite pe Mind.org, îmi sunt și mie de mare folos:

În plus, am mai găsit două articole foarte utile despre stimă de sine ca să înțelegi mai bine ce presupune și ce poți face ca să o îmbunătățești pe Positive Psychology Program și pe Psych Central. Îți recomand să le citești.

 

Cel mai bine ar fi să ne abținem și, ulterior, să ne dezvățăm din a mai face judecăți legate de aspectul fizic care nu fac decât să reflecte propriile gusturi fără a avea un impact pozitiv. Mai mult, cred că ar fi bine să acceptăm că ceilalți pot avea gusturi diferite de a le noastre și concepții diferite despre cum lucrurile ar trebui să fie. Ce anume funcționează pentru o persoană, pentru alta nu ar fi potrivit.

În final, e important ca fiecare dintre noi să ne simțim bine cu ce punem pe noi chiar dacă sunt oameni în jur care consideră că nu te-ai îmbrăcat “cum ar fi trebuit”. Dar ca să fii confortabil cu tine însuți/însăți e nevoie de lucru la stima de sine, ca să fii pe bune împăcat/ă cu alegerile legate de aspectul tău exterior. Cred că e important să te cunoști pe tine însuți/însăți, să știi în ce te simți confortabil/ă, să adopți ce simți tu că ți se potrivește nu ce cred alții că ar fi potrivit pentru tine.

olga signature purple

Dacă vrei să scriu și pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.