
Pentru mine descrierea cărții a fost suficientă ca să mă convingă. Am avut un feeling că o să-mi fie de folos și o să mă ajute să mă cunosc mai bine. Deși nu sunt 100% HSP (Highly Sensitive Person), după criteriile date de autoarea Elaine Aron, m-am regăsit în multe dintre descrieri și câteodată am avut senzația că mă cunoaște îndeaproape (how is she in my head?) ceea ce a fost puțin ciudat.
Două lucruri importante de avut în vedere înainte de a intra în detaliu despre HSP:
„ Fact 1: Everyone, HSP or not, feels best when neither too bored nor too aroused.
Fact 2: People differ considerably in how much their nervous system is aroused in the same situation, under the same stimulation. The difference is largely inherited.”
Referitor la trăsăturile persoanelor highly sensitive, conform cărții, lucrurile stau astfel:
„Compared to non-HSP, HSPs are (on the average):
– better at spotting errors and avoiding making errors
– highly conscientious
– able to concentrate deeply (but they do best without distractions.)
– often thinking about their own thinking
– deeply affected by other people’s moods and emotions
– startle easily
– feel they need to withdraw to a quiet place to get privacy and relief during busy days
– being observed while performing a task makes them nervous and shaky and they perform much worse than without being observed
– they prioritize avoiding upsetting and overwhelming situations
– deeply moved by arts and music”
Poți găsi un chestionar AICI.
Printre cele mai importante aspect tratate în carte se numără: înțelegerea în profunzime a trăsăturii, relațiile sociale, HSPs în relație cu munca, relațiile apropiate, tipuri de terapie de care ar putea beneficia HSPs dacă ar simți nevoia.
Pot să zic că eram conștientă deja de lucrurile pe care le scrie autoarea în carte, doar că ceea ce a contat foarte mult pentru mine au fost fix sugestiile de coping și management pentru situațiile în care m-aș putea simți copleșită din diferite motive. Lucruri care poate fi de folos oricum, pentru oricine, indiferent cât de validă sau reliable ar fi teoria aceasta formată de autoare. Sfaturile ei sunt on point. Se simte că e terapeut cu experiență.
Deși ar putea părea așa, mai ales din perspectiva celor care nu bifează multe dintre criteriile oferite de autoare, persoanele HSP nu sunt cu nevoi speciale. Doar că au o nevoie în plus, față de cei menționați anterior, de a dobândi metode de coping variate, tocmai din cauză că overstimulation poate fi prea copleșitoare și poate interveni în funcționarea de zi cu zi (și în mai multe situații comparat cu cei non HSP, pentru că se pare că sistemul lor nervos e mai sensibil la stimuli, are un prag mai scăzut de suportabilitate).
Cred că e nevoie mai mare de o abordare empatică din partea părinților, profesorilor și a apropiaților încă de când acești numiți HSP sunt mici tocmai pentru a dobândi cât mai devreme abilitățile necesare pentru a face față multiplelor situații care se pot dovedi stresante pe parcursul vieții. Situații care pentru cei care nu se încadrează în această categorie nu sunt deloc stresante sau poate doar prea puțin.
Când citesc astfel de cărți care caută să popularizeze anumite concepte prea puțin studiate sunt sceptică (sau încerc să fiu) în legătură cu asta. S-au mai văzut cazuri în care o carte ridică la rang de super descoperire un anumit concept, care după ce a fost studiat și de alți cercetători, ei bine, nu prea a mai stat în picioare. Cel puțin nu ca ceva de referință științifică.
Bineînțeles, sunt multe persoane care vor bifa criteriile oferite de Elaine Aron, și eu bifez multe dintre ele. Însă asta nu e o condiție ca un asemenea concept să fie automat de băgat în cărți de teorie.
În cazul acestui concept de HSP (nu al trăsăturilor menționate și al sfaturilor de management oferite), lucrul care mă face să fiu sceptică deocamdată, referitor la o astfel de trăsătură, e faptul că nu prea sunt alte studii, în afară de cele făcut de autoare și echipa ei, care să valideze acest concept.
Când cauți online, majoritatea resurselor despre acest subiect sunt din partea ei. Lucru care trebuie să ridice măcar niște semne de întrebare. Again, nu zic că nu ar putea fi real acest concept de HSP, doar că aș mai vrea să văd studii din partea altor cercetători care poate să vină să rafineze chestionarul cu care ea și-a făcut evaluarea și să se facă studii pe numere mari de oameni (da, e cumva defect profesional, pentru că în facultate am citit studii de mi-au ieșit pe ochi. Treburile nu sunt chiar așa de simple precum încearcă de cele mai multe ori media, de exemplu, să facă să pară în privința concluziilor anumitor studii). Deși aspectul ăsta poate fi plictisitor pentru o persoană care caută informații despre carte și ar citi acest review, mă simt responsabilă să subliniez aspectele astea măcar să le ai în vedere în viitor când mai citești cărți de acest gen. Fii sceptic/ă!
Dacă e să menționez un beneficiu în urma facultății pe care am făcut-o, e că m-a învățat cât de cât să-mi analizez propriile gânduri și emoții și să-mi dau seama unde am de lucru dar și să caut soluții în acest sens. Pentru cei care nu au făcut facultate și master în psihologie, cărțile de genul acesta, scrise de oameni din domeniu, pot fi foarte folositoare.
Eu am ajuns la cartea asta din întâmplare, am avut-o ca sugestie pe Amazon Kindle, la un super deal de 4 dolari. Ceea ce e un preț mic pentru valoarea pe care mi-a oferit-o. În trecut, am citit despre introverts (care, după cuvintele autoarei, compun mare parte din categoria asta de HSP) în cartea lui Susan Cain (altă carte de mare folos pentru mine. E un concept validat și bifez și de acolo multe criterii) și despre vulnerabilitate la Brené Brown, din nou foarte de folos pentru că îți schimbă total perspectiva despre vulnerabilitate (care în general are conotație negativă în cultura noastră) și poți ajunge să o valorizezi și încurajezi intens apoi.
Așadar, cartea lui Elaine Aron a venit ca o completare în propria mea educație. Ajungi să crești cu anumite credințe (nu mă refer religioase) și idei despre cum anumite trăsături ale tale nu sunt OK “ești prea sensibil/ă”, “nu mai lua lucrurile așa personal”, “ești prea emotiv/ă”. Lucru care te afectează și ajunge să te frustreze pentru că ți se spun lucrurile astea dar la modul neempatic și fără ca să ai parte și de soluții. La fel ca și cu vulnerabilitatea, există o stigmă și legat de sensibilitate.
Cartea asta îndepărtează stigma și te poate ajuta să îți valorifici trăsăturile astea, să nu le mai asociezi cu ceva rău, să le folosești în propriul beneficiu. Nu e nimic în neregulă cu tine chiar dacă societatea a încercat să-ți zică asta pe parcursul vieții (deși dacă simți că ți-e afectată semnificativ viața de zi cu zi îți recomand să cauți ajutorul unui specialist).
E vorba despre niște instrumente valoroase, dar pe care trebuie să înveți să le folosești dacă nu ai avut pe cineva alături să te învețe până acum. E ceva de genul: with great power comes great responsability. Te-ai născut cu instrumentele astea și pe parcursul vieții ar fi tare bine dacă ai învăța cum să le folosești atât în beneficiul tău cât și al celor de lângă tine.
Cartea o poți găsi în format digital pe Amazon (Kindle)
sau în format fizic pe Books Express
[…] Photo by Nicole Honeywill on Unsplash Dacă ar fi să fac o listă cu cărțile care mi-au fost cele mai utile până acum cele de mai jos ar fi cu siguranță pe aceasta. M-am gândit să fac o listă cu cărți (pe care probabil o voi mai completa în timp) pe un segment mai nișat, pentru că mă gândesc că ar fi utile și altora. Utile în sensul că te ajută să te cunoști mai bine și să-ți lămurești niște întrebări. Dacă și tu ești introvertit/ă probabil că o să citești cărțile de mai jos, mai ales prima din listă, și o să îți spui în gând „ok, acum înțeleg de ce m-am comportat așa, de ce am simtit așa, de ce am gândit așa. It all makes sense now.” Poate eßti doar curios/curioasă care-i faza cu introvertiţii și atunci prima carte te va lămuri. Poate ai deja o anumită idee despre acest subiect, dar ai și unele eronat, cum am avut și eu, si atunci cartea lui Susan Cain îți va clarifica ce înseamnă să fii introvertit. Celelalte două nu sunt legate direct de subiect, ci cumva tangențial. Te pot ajuta să îți înțelegi mai bine anumite emoții, gânduri și în special a doua carte te va convinge cât de valoroasă e vulnerabilitatea și ce important e să o cultivi. A treia carte face o analiză a persoanele care resimt mai intens anumite emoții sau pentru care anumite situații sunt mai emoționante decât pentru alte persoane. Dacă ți s-a spus în trecut „ești prea sensibil/ă” în diverse situații, cartea lui Elaine Aron te va lămuri în acest sens. Mie toate trei mi-au oferit un plus de valoare și mă întorc constant la vorbele autoarelor lor, mai ales în cazul lui Brené Brown și Susan Cain deoarece au Ted talk-uri. Brené Brown are numeroase apariții publice și interviuri și e o plăcere să o ascult de fiecare dată. Am numit această listă ca fiind pentru introvertiți pentru că simt că pe mine m-au ajutat foarte mult mai ales pentru că îmi place să fac introspecție și să înțeleg de ce gândesc și simt într-un anume fel. Dacă ești și tu introvertit/ă sper să îți fie și ție de folos cel puțin cât mi-au fost mie. Am să mai revin cu titluri pe măsură ce le descopăr. 1. Quiet – Susan Cain 2. Daring Greatly – Brene Brown 3. The Highly Sensitive Person – Elaine Aron […]
ApreciazăApreciază