Acesta nu este un review la The Greatest Showman

israel-palacio-459693-unsplash
Photo by israel palacio on Unsplash

Recent am văzut și eu The Greatest Showman cu reticența specifică unui fan La La Land pentru că va fi greu ca un musical să-l egaleze sau să-l depășească în viitorul apropiat. Am fost influențată în a-l vedea de popularitatea acestuia, mai ales printre youtuberii din UK pe care îi urmăresc, chiar dacă trailer-ul nu m-a convins.

Am ajuns la finalul filmului și m-am întrebat: de ce a prins așa de bine la public? Exceptând muzica, which is really catchy and I get why people like it so much.

Comparația cu La La Land e nedreaptă pentru că acesta a avut poveste complexă și emoție reală. Luând în considerare faptul că The Greatest Showman se vrea a fi povestea lui P.T. Barnum, substratul filmului e tare subțire și aspectele ofertante sunt tratate superficial. The Greatest Showman a avut succes la public, criticii, însă, nefiind înduplecați de spectacol, sclipici și muzică. Lucru care mă duce iar spre dilema, ușor frustrantă, entertainment versus poveste. În detrimentul poveștii, pentru că după părerea mea asta s-a întâmplat cu The Greatest Showman.

Acest film mi s-a părut mai degrabă un cumul de ocazii pierdute și o variantă prea frumoasă și ușor de digerat a vieții unui om care a depășit limitele moralității. Filmul vrea să te facă să empatizezi cu Barnum și să-l însoțești în lupta lui pentru o viață mai bună și mai apoi, în mod forțat, să-l admiri pentru intenția de a le oferi un mediu de desfășurare unor oameni marginalizați de societate. Și vrea să te îmbie și să te facă să nu te gândești prea mult la adevăratele lui intenții, cu ajutorul muzicii foarte catchy și feel good. Eu am simțit totul ca fiind prea forțat, inclusiv anumite momente muzicale.

 

Pentru tine ce contează mai mult în cazul unui film? Entertainment-ul sau povestea?

Un film cu o poveste bună cu siguranță rămâne mai mult timp în memoria mea și mă voi gândi mai mult la el. Dar nici nu vreau să par cu nasul pe sus și să afirm că nu îmi place un film făcut doar pentru entertainment și fără o esență tare. Doar că nu îmi vine în minte nici un exemplu acum ca să demonstrez asta (sarcasm neintenționat).

Movie making is a money making business like any other. Filme se fac pentru toate gusturile și sunt de tot felul și e normal să fie așa. Nu toți ne uităm la filme doar ca să fim emoționați profund sau pentru o poveste super inteligentă. Mai avem nevoie și de ceva ușor pentru destindere sau strict pentru entertainment. Fiecare după cum simte într-un anumit moment.

Mie La La Land mi s-a părut net super superior The Greatest Showman și cumva mi-e ciudă că acesta din urmă pare a fi mai popular. Sau poate e doar o impresie greșită din cauză că a fost lansat la finele anului trecut și l-am văzut mult pomenit pe social media. Sentimentul acesta m-a stârnit să scriu acest articol, to be honest.

La La Land is very close to my heart, as you can probably tell. Cei care nu l-au plăcut acuzau lipsa de voce a Emmei și a lui Ryan sau a abilităților lor de dans. Dar, de exemplu, Emma a cântat live la filmări piesa Audition și i-a ieșit de minune. E una dintre cele mai emoționante scene ale filmului. La fel, și duo-ul City of stars a fost cântat live. Lucrurile astea au adus un plus de autenticitate poveștii. Pe mine nu m-a deranjat felul în care au cântat sau au dansat. Iar chimia dintre Emma și Ryan e ceva ce rar întâlnești pe marele ecran.

Pentru mine povestea contează foarte mult și filmului La La Land poți să-i iei muzica și filmul tot ar fi valoros. Tocmai pentru că muzica nu e needy și e acolo doar ca să facă o scenă bună și mai bună și să aducă un plus de emoție. Prin urmare, La La Land are 6 momente mari muzicale în 2h și 8min, când The Greatest Showman are 9 în 1h 46min.

 

Oricum, dezbaterea aceasta entertainment vs poveste e larg deschis și va rămâne așa. Până la urmă cred că mulți dintre noi ne situăm de o parte sau de alta la un moment dat.

Cazul specific al acestor două musical-uri m-a făcut să mă „aprind” puțin, recunosc. Asta pentru că țin la La La Land iar alăturarea dintre cele două nu trece pe lângă mine ușor.

Oare am fani La La Land pe aici care au văzut și The Greatest Showman și vor să-și împartă părerea cu mine? Am I missing something here?

olga signature purple

Dacă vrei să scriu și pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.