
Când spui Stephen King ce îți vine în minte?
Eu îl asociam doar cu poveștile de groază și cu filmul de neuitat ”It”, carte a beneficiat de o nouă ecranizare anul trecut. Clowns have never been scarier.
În misiunea mea de a învăța să scriu cât mai bine și a-mi face textele cât mai citibile, am căutat îndrumare unde altundeva decât în cărți. Ca la școală, am căutat un manual de how-to with a twist care să mă învețe lucruri noi, să mă facă mai înțeleaptă în acest sens.
Una dintre cărțile care mi-au ieșit în cale este cea a lui Stephen King numită ”On writing” (ro. ”Misterul regelui. Despre scris”). Am deschis-o cu un oarecare scepticism pentru că aveam niște prejudecăți având în vedere vasta lui opera horror, gândindu-mă ce fel de sfaturi poate oferi și că probabil sunt legate doar de acest gen de care mă apropii de cele mai multe ori spre deloc because I’m a scaredy cat.
Ei bine, citind această carte de non ficțiune, am fost foarte plăcut surprinsă. Stephen King scrie cu umor și cu mult drag față de activitatea care îi oferă așa mare plăcere. Acest lucru e evident oricând vorbește direct despre această deprindere, când dă sfaturi începătorilor și chiar celor care deja au ceva mai multă experiență. Eu am rezonat tare mult cu ce a scris și sunt pe aceeași lungime de unde cu el în multe privințe pentru că împărtășim multe sentimente și impresii similare față de scris.
Pe lângă sfaturi tehnice și mai puțin tehnice legate de scris, King se asigură să îți și calmeze dintre fricile care vin la pachet cu punerea în față a unei coli albe pe care trebuie să o umpli (the horror!), cu asumarea acestui titlu de scriitor de ficțiune sau non ficțiune, și chiar oferă suport pentru cei dintre noi pe care îi macină nesiguranțele și mai ales sentimentul că ai nevoie de permisiune externă ca să faci ce îți place sau de validare în acest sens.
În prima parte a cărții, King povestește despre viața lui. Lucru care inițial mi se părea nefolositor, nu m-a interesat în mod deosebit, dar pe parcurs mi s-a părut esențial. Îți oferă context pentru opera lui și te ajută să-l înțelegi ca scriitor, să îi înțelegi motivațiile legate de scris, dar te și apropie mult de el ca om. Este un moment foarte emoționant în care povestește despre momentul în care i-a fost publicată prima carte și i s-a oferit primul contract serios și substanțial din punct de vedere financiar. S-ar putea să-ți scape o lacrimă-două.
Are un stil foarte fain și cald de a povesti și e ca și cum ar fi lângă tine și ți-ar vorbi one-on-one despre tot ce a scris în carte. Cred că audio book-ul cu vocea lui e foarte fain. O să mai ”citesc” încă o dată cartea în modul acesta.
Acest segment din carte cu siguranță mi-a contrazis multe dintre prejudecățile pe care le aveam despre el ca scriitor de gen horror.
Partea a doua este cea care se adresează direct scrisului. Îți vorbește despre importanța aspectelor tehnice precum: vocabulary, grammar, elements of style. Pentru că trebuie să cunoști regulile pentru a le putea încălca ulterior. Din punctul acesta de vedere, cred că e bine să o citești în engleză pentru că cred că unele indicații se aplică doar limbii engleze și probabil sunt mai ușor de înțeles unele dintre argumentele lui în contextul limbii engleze.
”One of the really bad things you can do to your writing is to dress up your vocabulary, looking for long words because you’re maybe a little bit ashamed of your short ones.”
Chiar dacă poate îți vine să dai ochii peste cap văzând referirea la cele trei elemente de mai sus ei bine, King face uz, din nou, de talentul de povestitor cu umor și, astfel, segmentul nu e deloc plictisitor.
Mai apoi trece la sfaturile mai personale, făcând referințe la propriile experiențe și, așa cum am spus mai sus, se asigură că îți oferă și câteva încurajări ca să prinzi mai mult elan și încredere în propriile abilități.
Stephen King face mult referire la ficțiune, însă majoritatea sfaturilor se aplică la fel de bine și non ficțiunii. Eu nu știu dacă voi scrie vreodată ficțiune, însă tot mi-a prins foarte bine ceea ce am citit în această carte.
Probabil că ”On Writing” (”Misterul regelui. Despre scris”) nu e folositoare tuturor celor care scriu. Sau poate crezi că nu ai nevoie de indicații, fiind genul care pur și simplu se pune pe treabă și scrie fără a simți nevoia unor sfaturi. Sau poate pur și simplu nu te interesează Stephen King ca și scriitor.
Eu caut să citesc despre experințele altora și caut potențiali mentori, modele. Stephen King a fost o surpriză foarte frumoasă și, prin urmare, o să mă și apuc de cărțile lui de ficțiune să văd ce mai pot învăța de la el.
Dincolo de indicații mai specifice de ”regie”, cel mai pe scurt și cuprinzător sfat al lui Stephen King e unul pe care îl dau majoritatea scriitorilor cu experință:
“If you want to be a writer, you must do two things above all others: read a lot and write a lot. There’s no way around these two things that I’m aware of, no shortcut.”
Simt că citirea acestei cărți mi-a deschis un pic perspectiva și deși unele lucruri le intuiam deja, acum îmi sunt mai bine fixate în minte. Am prins ceva mai multă încredere în propriile puteri și am ceva mai mult curaj de a scrie, dar și de a-mi asuma acest rol (probabil unul dintre cele mai mari câștiguri).
Așadar, spor la citit și la scris.

Are și o rețetă pentru pana de inspirație :)?
ApreciazăApreciază
Hmmm…nu-mi aduc aminte 🤔 Oops!
ApreciazăApreciază
Pe asta nu am citit-o si chiar ma intereseaza! Gata! Fac rost de ea! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mie mi-a plăcut foarte mult!
ApreciazăApreciază
[…] la ce am spun în paragraful anterior, Stephen King a scris în cartea lui, On writing, următorul […]
ApreciazăApreciază