„La fel cum drogurile au devenit mai puternice de-a lungul timpului, așa s-a întâmplat și cu intensitatea recompensei oferite de obiceiuri. Creatorii de produse sunt mai inteligenți ca niciodată. Aceștia știu cum să ne provoace și să ne încurajeze să le folosim produsele nu doar o singură dată, ci iar și iar.”
„Irezistibil” e probabil genul de carte pe care nu-ți dorești neapărat să o citești pentru că reprezintă un wake-up call de genul ugly truth pe care nu vrei să-l știi. Sau îl știi, dar nu vrei să ți se confirme fără echivoc prin studii greu de ignorat.
Cartea este despre dependența de tehnologie și chiar dacă conștientizezi efectele negative ale expunerii prelungite la social media, de exemplu, parcă nu vrei să-ți fie confirmate banuielile și să-ți concentrezi atenția pe dovezi și explicații despre cum tehnologia te poate influența negativ. Mai ales dacă ești genul care face scroll pe social media de multe ori pe zi și mai ales dacă e primul lucru pe care îl faci când te trezești și ultimul înainte să te culci.
Chiar te înțeleg pentru că de prea multe ori fac și eu același lucru. Însă, de când am citit cartea, încerc cât mai des să îmi controlez aceste impulsuri. Nici nu deschid bine ochii că deja sunt cu ei în telefon și îmi bombardez creierul vulnerabil în primele ore ale dimineții, mai ales, cu tot soiul de informații mai mult sau mai puțin inutile.
Adam Alter începe prin a explica dependența, începând cu cea de substanțe înainte de a ajunge la cea comportamentală, cu exemple. Mai apoi, explică cum anume apar aceste dependențe și cum influențează comportamentul. În plus, mai poți afla care sunt prerechizitele unui comportament pentru a putea cauza dependență și cum acele elemente sunt încorporate în cadrul jocurilor video, dar și al aplicațiilor de social media de succes tocmai pentru a ne a acapara atenția tot mai mult și, prin urmare, a pune stăpânire pe timpul nostru.
Eu la acest aspect legat de timp simt că am cel mai mult de suferit. Și presupun că una dintre cauze e faptul că intru pe social media mai des din plictiseală decât din alt motiv. Din carte am învățat că trebuie, într-un mod cât mai conștient, să fac alegeri mai bune și mai benefice pentru starea mea generală. Momentan vreau să înlocuiesc scroll-ul pe social media din plictiseală, cu răsfoitul unei cărți fizice sau digitale. Pentru că eu așa simt că tratez o posibilă plictiseală mai eficient. Plus că vreau să citesc mai mult decât o fac deja. La concluziile acestea am ajuns și acesta e planul meu deocamdată: alegeri conștiente, nu impulsive.
„Substanța sau comportamentul în sine nu generează dependență până când nu învățăm să o/îl folosim ca remediu la problemele noastre psihologice. Dacă ești anxios sau deprimat, de exemplu, s-ar putea să descoperi că heroina, mâncarea sau pariurile îți diminuează durerea. Dacă te simți singur, s-ar putea să te lași prins într-un joc video în care să îți construiești noi rețele sociale.”
Dacă vrei să citești de bine despre tehnologie și social media clar nu ți-ai ales bine cartea pentru că aceasta, concentrându-se pe dependențe, automat scoate în evidență efectele negative care par a cântări mai greu în contrast cu cele pozitive de cele mai multe ori. Dar dacă vrei să înțelegi de ce nu știi unde a dispărut ora în care ai stat cu telefonul în mână dând scroll, like-uri și trecând de la o aplicație la alta, uneori chiar revenind în scurt timp la una dintre ele pentru a vedea noutăți, atunci cartea aceasta e pentru tine pentru că te va face să înțelegi cum reușește tehnologia să îți acapareze atenția cu așa mare succes.
Chiar dacă te poate lăsa cu un gust amar, e fascinant câte poți afla din această carte, iar informațiile vor rămâne în atenția ta mult timp după ce ai terminat de citit cartea pentru că îți va schimba perspectiva asupra folosirii tehnologiei. Dacă deja te simți afectat/ă negativ de social media, de exemplu, atunci cartea acesta e pe ceea ce ai nevoie să-ți concentrezi energia și atenția ca să înțelegi ce poți face să-ți îmbunătățești starea, dar și ca să ai o relație mai sănătoasă cu aceste aplicații, autorul oferindu-ți ponturi pentru acest scop.
„Însă nu toate experiențele dependente sunt rele. Teoretic, aceleași ancore care susțin dependența pot fi canalizate și pentru a susține alimentația mai sănătoasă, activitatea fizică practicată în mod regulat, economisirea pentru perioada pensiei, donațiile caritabile și stadiul dedicat. Uneori, problema nu este că suntem dependenți de categoriile greșite de comportamente, ci mai degrabă că le abandonăm pe cele bune.”