De unde cumpărăm cărți?

becca-tapert-391599
Photo by Becca Tapert on Unsplash

De vreun an și ceva mă bucur de un privilegiu care e o încântare constantă. Câteva edituri și o librărie online care mi-au oferit încredere și mă alimentează cu cărți mai des decât aș fi sperat și pentru asta le sunt foarte recunoscătoare. Îmi oferă noutăți, dar și titluri din lista de „to read”, care îmi satisfac curiozitățile și nevoia de lectură chiar peste abilitatea mea de a ține pasul cu titlurile care mi se prezintă în pachetele primite.

Însă asta nu înseamnă că nu mai cumpăr cărți, chiar dacă nu atât cât mi-aș dori întotdeauna pentru că deocamdată nu am un buget suficient de generos ca să țin pasul cu titlurile care îmi stârnesc interesul constant. Recunosc că atunci când pun ochii pe câte un titlu caut oferte și reduceri și urmăresc mai multe site-uri online pentru cărți în format fizic, dar și site-ul Amazon pentru cărți în format Kindle. Se poate ca în ultima vreme să fi luat mai mult cărți reduse și online, decât la preț întreg și dintr-o librărie fizică. Lucru care îmi cam sta pe creier în ultima vreme și care a dat naștere unei dileme: să cumpăr cărți local sau online urmărind oferte? Nu e ceva revoluționar și nemaiauzit însă nu am mai simțit acest lucru atât de pregnant ca până recent. Câte o mișcare tectonică pe rând, ca să nu cumva să dea creierul erori de funcționare.

Într-unul dintre filmele mele preferate, „You’ve got mail”, (un film din vremea când trailer-ele erau narate), un storyline e despre cum viitorul librăriei micuțe, deținute de personajul principal feminin, e serios amenințat de apariția unui superstore de carte care venea cu propriile atracții pentru clienți printre acestea numărându-se reducerile la cărți. Dar odată cu aceasta și oferta extinsă de experiențe: pe lângă cumpărarea de carte și oferirea unei varietăți mai mari de cărți, asocierea cărților cu un coffee shop (din câte îmi amintesc) și cu spații unde să stai confortabil să citești.

Nu știu care e situația la nivelul țării, însă în ceea ce privește Clujul știu doar de o singură librărie independentă, Bookstory, care se afla în centrul orașului. Recunosc că am intrat de câteva ori acolo, însă nu pentru a cumpăra cărți, ci felicitările Urban Tale făcute de Irina. Poate că ar trebui să reconsider acest comportament pentru a susține un produs local, dar și pentru idea că achiziționarea de carte poate fi o experiență în sine care să nu conste doar din câteva click-uri online. Chiar dacă asta ar însemna deocamdată să cumpăr cărți mai rar. Sunt curioasă la nivel de oraș cum se stă la vânzarea de carte dacă e să vorbim despre librariile fizice.

 

La nivel de țară cam așa stau lucrurile:

  • „60 de milioane de euro. Atât însumează piaţa de carte din România, cea mai mică din Europa, potrivit ultimelor statistici internaţionale. Românii cumpără cu mult mai puţine cărţi decât vecinii bulgari, dar mai ales decât slovenii, care au o piaţă de carte de 75 de milioane de euro.”
  • „…şi consumul de carte electronică din România este foarte scăzut, undeva la doar 600.000 de euro.”

Sursa aici: http://www.bizbrasov.ro/2017/10/17/romanii-cheltuiesc-anual-60-de-milioane-de-euro-pe-carti-este-cea-mai-mica-piata-de-carte-din-europa/

 

  • „După cum spune Denisa Comănescu (Humanitas Fiction): „Românul investește mult – pe lîngă coșul alimentar prioritar – în bunuri de imagine (haine, gadgeturi, mașini, turism extern etc.). Exercițiul lecturii nu-i este la îndemînă. Nu e de mirare că 42% dintre români sunt analfabeți funcționali, incapabili de a presta munci calificate… La noi, crește consumul în general, dar consumul de carte stagnează sau scade”
  • „Se pare că în România există aproximativ 260 de librării, din care mai mult de o treime se află în București. Zeci de oraşe nu au librării, iar cărţile sînt disponibile doar prin librăriile online din cîteva oraşe mari.”
  • „[romanii] cheltuiesc o medie de doar 4 euro pe cărți anual.”

Sursa aici: http://www.art7.fm/ce-citesc-romanii/

 

  • „În prezent mai sunt puţin peste 200 de librării în ţară, din care un sfert în Bucureşti. Capitala realizează, de altfel, jumătate din cele 60 de milioane de euro. Restul sunt oraşele mari, iar ruralul este pierdut cu totul. 50% dintre oameni nu se întâlnesc cu cărţi proaspete decât dacă ajung la oraş sau intră pe internet.”

Sursa aici: http://www.gandul.info/stiri/un-roman-scoate-din-buzunar-doar-4-euro-pe-an-pentru-a-si-cumpara-carti-mica-tara-din-ue-in-care-se-cheltuie-de-10-ori-mai-mult-16832323

 

Alte resurse:

 

Comportamentul de cumpărare de carte (cât, de unde și în funcție de ce cumperi) se va raporta la variabile diferite în funcție de fiecare persoană și e util a pune etichete doar în scopuri pur informative pentru analize ulterioare. Nu știu dacă un mod de a cumpăra e mai bun decât altul neapărat. Aici se nuanțează mult discuția, cred, pentru că de exemplu există multe orașe fără librării și atunci librăriile online sunt singura modalitate de achiziție. Pe de altă parte, faptul că susții o librărie care are doar sediu fizic, nu și digital, și mai ales e și una independentă, are beneficii pentru comunitate, dar contribui și la o luptă eroică de a menține comerțul tradițional de carte, dacă pot zice astfel, ca parte a farmecului orașului în care te poți bucura de acest privilegiu. Iar Clujul tind să cred că e o excepție. În țară am mai descoperit, într-o scurtă căutare online, doar două alte librării independente: una la Timișoara, La două bufnițe, și una la Arad, Librăria Corina.

Mie îmi place să merg să mă plimb prin librărie pentru a vedea noutățile, mai degrabă decât a le căuta online și mi se întâmplă să intru în librarie să răsfoiesc titluri chiar dacă nu am intenția de a cumpăra ceva. Merg doar pentru atmosfera și pentru calmul acela pe care ți-l oferă faptul de a fi înconjurat de cărți cu o muzică relaxantă în surdină. Cei care sunt iubitori de carte și citesc des probabil sunt de acord cu mine.

Bineînțeles, în final probabil cel mai mult contează ca o persoana să citească și să entuziasmeze și pe alții să citească la rândul lor, chiar dacă a cumpărat cartea respectivă la preț întreg, redus, a primit sau împrumutat cartea. Strict ca cititor cred că acest lucru e cel mai important fie că ai cumpărat la preț întreg sau nu, dacă ai cumpărat local sau dintr-un lanț mai mare de librării sau online: la urma urmei e important să citești ceea ce mi se pare o realizare importantă în zilele astea în care sunt atâtea lucruri care „luptă” pentru atenția noastră și care, de cele mai multe ori, o acaparează cu succes și mult mai ușor decât o carte, din păcate.

Tu cum alegi de unde și cum cumperi o carte pe care ți-o dorești? Hai să discutăm în comentarii sau poți să-mi trimiți un mesaj privat.

olga signature purple

Dacă vrei să scriu și pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.