Relația mea cu Instagram

negative-space-white-iphone-instagram

Astăzi mă tot gândeam despre ce să scriu postarea și apoi am avut o discuție cu cineva și mi-a picat fisa. Am zis că vă voi povesti despre niște părți tare bune ale Instagram-ului în ceea ce mă privește și, implicit, despre relația mea cu Instagram-ul.

De cele mai multe ori se vorbește despre social media și efectele negative ale utilizării prelungite, ale scroll-ului continuu. Despre faptul că acolo vezi doar highlight-uri ale vieții oamenilor, doar evenimente pozitive, vezi corpuri modificate digital și apoi te compari și nu iese nimic bun din asta. Și eu pățesc să mai uit că de fapt acolo pe Instagram văd doar un fragment din viața cuiva, caption-urile pozelor sunt fie clișee, fie niște descrieri care nu reflectă realitatea. Mă pomenesc gândindu-mă cum mi-aș dori și eu una sau alta și cum alte persoane o duc mai bine sau sunt mai bune la ceea ce fac decât mine.

Recent mi-am dat seama că atunci când dau scroll și observ că încep să apară gândurile negative sau răutăcioase, e cazul să închid aplicația. Acela e semnalul meu că am stat prea mult și m-am afundat prea mult în viețile altora și în comparații de multe ori inutile. Recent au apărut rezultatele unui studiu realizat pe un eșantion de 1500 de tineri cu vârste cuprinse între 14 si 24 de ani din UK. Studiul a evaluat efectele rețelelor de socializare asupra a 14 aspecte de sănătate și wellbeing, iar Instagram a ieșit cel mai prost în această ecuație.

Aceste rezultate sunt un motiv în plus să fim mai atenți la ce emoții și gânduri ne provoacă utilizarea rețelelor de socializare, mai ales când avem o stare proastă. Mai mult decât atât, poate ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a da iar scroll la doar două minute distanță de când tocmai am lăsat telefonul jos din mână. Lucrurile astea mi se aplică și mie. Dacă te-ai simțit cu musca pe caciulă, nu ești singura/singurul.

Iar dacă ești conștient de aceste lucruri la care trebui să fii atent, atunci înseamnă că ești conștient și de aspectele pozitive ale acestor platforme. Aici mă refer la faptul că poți cunoaște oameni cu interese comune și vă puteți împărtăși hobby-urile și puteți discuta despre teme care vă interesează și pasionează. Cred că mulți dintre noi avem interese și pasiuni despre care dacă vrem să povestim și să împărtășim entuziasmul unei noi descoperiri, nu avem cu cine, fie printre prietenii noștri sau în cadrul familiei.

În ce mă privește, probabil că știți deja că îmi place să citesc și apoi să vă povestesc pe blog și pe Instastories despre ce citesc, mai ales dacă e ceva ce îmi place mult. Nu citesc cantități enorme de cărți pentru că nu pot citi foarte repede, îmi place să intru în atmosfera poveștii treptat să văd dacă reușește să mă captiveze, dacă mă conving personajele. Mai apoi e și faptul că am nevoie de pauză între cărți mai ales dacă dau peste titluri încărcate emoțional sau informațional.

Nu știu cum e la voi, dar eu de-abia aștept să povestesc despre ce am citit. De aceea scriu pe blog și share-uiesc pe unde pot, dar vreau să transfer experiența asta și în offline. Problema e că de cele mai multe ori cam vorbesc singură pentru că rar dau de cineva care să fi citit aceeași carte și entuziasmul meu scade exponențial de la o secundă la alta când îmi dau seama că mă agit degeaba. De aceea, cu fiecare ocazie, mă temperez și îmi opresc debitul verbal în legătură cu o carte mișto pentru că ajung să mă simt ciudat.

Noroc cu Instagramul că mă ajută să nu mă simt constant #foreveralone din punctul acesta de vedere. Aici găsesc oameni pasionați de cărți cu care pot discuta în voie despre diverse titluri. We can all geek out together. Bilă albă, Instagram. Oamenii sunt ușor de găsit, trebuie să faci o căutare printre hashtag-uri sau să te aventurezi la secțiunea Explore și apoi îți sugerează aplicația conturi asemănătoare.

Așadar, din acest punct de vedere nu pot nega beneficiul Instagramului. Nu știu dacă anulează neapărat efectele negative, însă cu puțin efort îți poți și tu îmbunătăți relația cu rețelele de socializare dacă statusul actual e ”It’s complicated”. Trebuie doar să te gândești puțin cu ce scop folosești aplicația și apoi să te întrebi dacă îți aduce vreun beneficiu personal sau moral. Sunt aspecte care nu îmi plac și am grijă să fac o seleIcție atentă a conturilor pe care le urmăresc pentru că după prea multe chipuri retușate și prea multe selfie-uri la rând ale aceleiași persoane sau flatlay-uri estetic aranjate cu mâncare sau deserturi chiar și cel mai rezilient utilizator poate ceda nervos și să ajungă să semene cu monstrul din ”Stranger things”.

olga signature purple

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.