
Termenul de ”dezvoltare personală” a căpătat o conotație ușor negativă mai ales în ceea ce privește cărțile. Asta pentru că există o mulțime de cărți care au titluri pompoase, promit multe și nu livrează nimic. O citești și fie e plină de clișee, fie de sfaturi generaliste fără vreo aplicație clară, fie îți spune ceva ce știi deja, dar nu ți-a spus și cum să procedezi. Da, citatele sunt fain de pin-uit pe Pinterest și de postat pe Facebook, Instagram și Twitter pentru a aduna like-uri, dar ele rămân doar la stadiul acela dacă nu ai clar în minte cum anume se pot pune în practică.
Când vine vorba de această categorie de cărți, rafturile librăriilor, atât virtuale cât și fizice, sunt pline și cumva te simți deja suprasaturat, mai ales dacă ești pe bune interesat de dezvoltarea personală și experiențele de până acum cu aceste cărți au fost dezamăgitoare. Multe nu oferă valoare reală, sunt doar ”povești”. E nevoie de mai multă aplicație practică și de explicații, chiar științifice, care să vină să sprijine toate aceste sfaturi pentru o viață mai bună.
Eu sunt interesată de acest domeniu și chiar mai scanez această categorie căutând titluri bune. Știu cât e de important să fie lucrurile explicate cât mai clar, dar neapărat să existe aplicații practice chiar și cu exemple. Când vrei să faci ceva, vrei să faci o schimbare, e nevoie de pași clari, nu foarte dificili, care să îți și ofere rezultate. Altfel vei abandona rapid.
Ei bine, e foarte posibil să fi dat peste una dintre cele mai bullshit-free (excuse my language) cărți de dezvoltare personală. Pe măsură ce citeam ”Ecuația fericirii”, cu fiecare capitol, aprobam și mă gândeam că această carte e the real deal. Da, are și ea un titlu pompos pentru că trebuie să ne atragă atenția, însă și oferă informație pe măsură.
În primul rand, ceea ce face bine e că reglează expectanțele. Mai exact, face ca totul să fie simplu, aplicat și realist. Aduce fericirea de undeva de sus dintr-un plan intangibil, pe pământ, în planul palpabil ca să te facă să înțelegi ce presupune aceasta de fapt. În al doilea rând, detaliază conceptul de fericire într-un ghid pe înțelesul tuturor care se citește ușor ceea ce ajută mult la asimilarea informației.
Poți citi despre:
- faptul că 90% din fericirea ta se bazează pe felul în care vezi lumea (dacă ai ideea despre teoria cognitivă, lucrul asta are foarte mult sens)
- 7 pași de pus în practică pentru a-ți aduce un plus de pozitivitate acum în viața ta acum
- cum să faci față criticilor
- pașii către autoacceptare
- cum societatea bazată pe consum are multe capcane pentru că ne creează nevoi (neesențiale) constant și cât de mult ne afectează cultura lui ”mai mult”
- mitul multitasking-ului și importanța prioritizării
- cum să iei o decizie de două ori mai repede
Titlul e grăitor pentru că într-adevăr, în anumite capitole, autorul face uz de matematică pentru a-ți explica niște lucruri precum faptul că, în medie, un absolvent de la Harvard lucrează pe aceeași bani/oră ca și un asistent manager și ca un profesor (atinge aici un subiect important, nu e vorba doar despre o împărțire simplă), despre timpul pe care îl ai la dispoziție ca să îl folosești în favoarea ta, punând mare accent pe organizare și prioritizare.
În această carte, am întâlnit multe aspecte care se dezbat în terapia cognitiv-comportamentală, așa că pentru asta are o mare bilă albă de la mine pentru că e astfel mult mai de încredere decât alte cărți de dezvoltare personală. Aspectele menționate mai sus și multe altele sunt toate elemente care contribuie la fericirea noastră pe termen scurt și lung. Da, multe dintre ele necesită exercițiu și un strop mai mic sau mai mare de disciplină, însă ți se explică și ți se spune exact ce și cum să faci și cred că asta e esențial ca să obții rezultate și să te mobilizezi.
Probabil, ca mine, vei îndoi multe pagini și vei vrea să subiliniezi multe lucruri, însă lucrul bun e că poți reveni oricând la carte ca să îți reîmprospătezi informația. Capitolele având format scurt e ca și cum autorul ți-a pregătit deja notițele necesare și nu mai trebuie neapărat să ți le transcrii tu pe undeva. Chiar e genul de carte la care o să vrei să revii să recitești una alta.
Într-adevăr, nu face promisiuni mărețe, însă îți oferă o perspectivă realistă asupra a ceea ce este fericirea. Mie mi-a schimbat perspectiva asupra multor lucruri și am avut multe de învățat, iar dacă despre altele știam deja, le-am înțeles mult mai bine acum pentru că mi le-a reformulat în așa fel încât să se alinieze cu nivelul meu de înțelegere.
Dacă vrei să citești o carte bună de dezvoltare personală îți recomand să pui mâna rapid pe ”Ecuația fericirii”, să o parcurgi în propriul ritm, să faci semne sau notițe pe ea, if that’s how you roll, și să-mi spui apoi cum ți s-a părut. Odată ce ai înțeles ecuația vei vedea că devine mai ușor de rezolvat. E genul de carte care poate să genereze schimbare dacă și tu îți dorești asta.
Foarte asemanatoare cu ” Imperfecti, liberi si fericiti”, pe care am citit o de curand
ApreciazăApreciază
I’ll check that one out too 😀
ApreciazăApreciază
🙂
ApreciazăApreciază
[…] am citit o carte despre fericire despre care am scris și scris o postare, iar acolo se vorbea despre cât e de important să mai […]
ApreciazăApreciază