Corzi întinse

corzi-intinse-bjorn-borg-john-mcenroe-stephen-tignor-editura-publica-victoria-books
Carte apărută la Editura Publica

De mâine începe oficial turneul de tenis feminin de la Singapore care reunește cele mai bune 8 jucătoare ale anului. Agitația a început chiar de ieri când s-a făcut tragerea la sorți. Evenimentul e învăluit de mult fast și așteptări pentru că e unul dintre cele mai prestigioase ale anului poate și pentru că, cel puțin pentru cele 8 jucătoare, încheie sezonul de joc. Pe parcursul șederii cele 8 sunt răsfățate și implicate în diverse activități și interviuri cu presa. Premiile în bani nu sunt de neglijat, iar punctele sunt și ele semnificative comparat cu majoritatea turneelor. Pentru Simona e șansa mare de a-și asigura locul 1 cel puțin până la finalul anului.

Însă, după cum îți poți imagina, lucrurile nu au stat tot timpul așa. Dacă îți place să urmărești tenis și ai lacune în ceea ce privește istoria acestui joc captivant, atunci ”Corzi întinse” îți poate indeplini aceste nevoi. Chiar dacă pe coperta sunt puși doi dintre cei mai mari jucători ai anilor 70-80, cartea acoperă, după cum am zis deja, și parte din istoria tenisului pentru a înțelege mai bine de ce odată cu rivalitatea Borg-McEnroe tenisul a avut parte de mari schimbări în ceea ce privește regulile, dar și în ceea ce privește percepția publicului.

Anul 1968 e unul de referință pentru că a fost anul în care jucătorilor profesioniști li s-a permis să joace în turneele mari alături de amatori, lucru care înainte era interzis. De asemenea, jucătorii au început să și fie plătiți pentru performanțele lor în turnee. Sună ciudat să auzi acest lucru acum, nu? În plus, tenisul începe să-si câștige locul și pe micile ecrane și, astfel, dintr-un sport al elitei, el devine mai apropiat maselor și din ce în ce mai popular.

La finele anilor 70 o mare rivalitate era în plină desfășurare: cea dintre numărul unu mondial Bjorn Borg și mai tânărul John McEnroe care făcea show nu doar prin jocul său ci și printr-un comportament aspru penalizat în prezent. Această rivalitate reprezintă și subiectul filmului ”Borg vs. McEnroe” despre care v-am povestit acum ceva timp.

În carte se povestește, bineînțeles, despre viața și performanțele celor doi, dar și despre alți jucători ai acelei generații precum Connors și Gerulaitis. În plus, avem parte de povești și despre generația anterioară lui Borg și McEnroe din care făcea parte și Ilie Nastase, primul număr 1 al clasamentului ATP în 1973 (pentru că atunci a fost înființat clasamentul). Dacă ai mai auzit povești despre el știi că a fost un jucător cu un comportament atipic, dar foarte talentat la fel ca John McEnroe.

Stephen Tignor, autorul acestei cărți știe cum să spună o poveste. Așa aș rezuma pe scurt felul lui de a scrie. Bine, și faptul că e jurnalist de meserie, scriind despre tenis, și că îi cunoaște pe mulți dintre jucători joacă un rol important, însă are un mod atractiv de a-ți prezenta fapte pe care poate le-ai asimila mai greu dintr-o pagină de Wikipedia. Cartea te prinde de la primele pagini și asta e mare lucru cu un așa subiect care e bazat pe date cu multe cifre, dar care beneficiază aici de insight-ul lui Tignor din viețile jucătorilor și analizele lui despre acest sport care te vor ține lipit de carte, dacă tenisul se numără printre interesele tale. Sau dacă ai fost la film și ești curios cât a fost ficțiune și cât nu.

Deși condițiile și chiar însuși jocul s-a schimbat din vremea când Borg și McEnroe dominau clasamentul, la fel și popularitatea tenisului și statutul pe care îl au acum jucătorii din tenis, unii dintre cei din top ajungând vedete cu acte în regulă, un lucru totuși nu s-a schimbat printre ei: spiritul competitiv și dorința de a câștiga, înainte de orice altceva, aspecte care sunt întruchipate perfect în persoana lui Bjorn Borg și a lui John McEnroe în această carte.

olga signature purple

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.