Daring greatly – Curajul de a fi vulnerabil de Brene Brown

daring-greatly

“It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.” ― Theodore Roosevelt

De Brené Brown am auzit prima dată când eram la master și una dintre profesoare ne-a pus un Ted talk al lui Brené care este acum unul dintre cele mai populare Ted talk-uri având peste 6,5 milioane de vizualizări doar pe Youtube.

Când l-am ascultat atunci mi-a plăcut mult de Brené cum povestea, avea șarm și se folosea de umor într-un mod foarte eficient pentru a atrage atenția publicului. E un bun storyteller care știe cum să te captiveze și să-ți explice rezultatul a mulți ani de cercetare a unor concepte esențiale pentru fiecare dintre noi.

La momentul respectiv mi se părea foarte interesant ce povestește, însă nu am și internalizat ceea ce ea dezbătea. Nu am analizat acele aspecte prea mult și prin urmare nu am rămas cu prea multă informație de-a lungul anilor. Însă, nu i-am uitat numele și nici existența acelui Ted talk, iar cu ceva timp în urmă când am dat peste una dintre cărțile ei, care e bestseller și în strânsă legătură cu Ted talk-ul, am achiziționat-o și am așezat-o în bibliotecă, aceasta așteptându-și rândul.

Cartea despre care vorbesc se numește ”Daring greatly” și are un mare potențial de a-ți schimba perspectiva asupra unor lucruri precum vulnerabilitatea, rușinea și rolul lor extrem de important pentru o viață împlinită. Eu deja o recomand cu fiecare ocazie și mi-am spus că o voi cumpăra cadou mai departe pentru că mi se pare excelentă. E genul de carte care ar trebui să fie lectură obligatorie pentru fiecare dintre noi și ar prinde tare bine dacă s-ar vorbi despre ea la școală. Dar deja merg prea departe.

Dacă nu ești pregătit/ă să-ți fie puse sub semnul întrebării anumite credințe după care te ghidezi (nu mă refer la cele religioase), atunci probabil că nu e cartea pentru tine în acest moment. Pentru că Brené contrazice în această carte ceea ce mulți dintre noi fie suntem învățați să credem fie am dedus din propriile experiențe mai puțin plăcute și anume că: vulnerabilitatea înseamnă slăbiciune, a fi vulnerabil înseamnă a fi slab.

Cred că majoritatea persoanelor pe care le vei întreba ce înseamnă să fii vulnerabil îți vor da răspunsul de mai sus. Chiar și eu ți-aș fi zis același lucru înainte să citesc ”Daring greatly”. Însă capitol cu capitol, Brené dărâmă această credință prea bine înrădăcinată pentru mulți dintre noi din păcate, care în viață mai mult ne pune piedici decât ne ajută.

Dacă te uiți la discursurile ei puse pe Youtube, în multe dintre ele Brené spune cum oamenii sunt hardwired for connection. Însă, ca această conexiune între două persoane să se petreacă e absolut necesară vulnerabilitatea: să te arăți așa cum ești, să fii autentic, să îți împarți luptele cu celălalt, dar și să faci uz de empatie. Pentru că în momentul în care cineva îți împărtășește mai ales un moment dificil și are nevoie de suportul tău, e important să știe că îl înțelegi.

Vulnerabilitatea nu înseamnă a fi slab și nici nu înseamnă a împărtăși orice cu oricine pentru că atunci tinde să aibă efectul exact opus: va duce mai degrabă la lipsa unei conexiuni, la lipsa încrederii și la lipsa implicării.

”Vulnerability is about sharing our feelings and experiences with people who have earned the right to hear them.”

Un alt aspect despre care scrie Brené e problema lui ”never-enough”. Cred că a fost unul dintre cele mai eye-opening segmente pentru mine. E un aspect care e foarte prezent în viețile noastre de zi cu zi pentru că e ceva bine înrădăcinat în cultura noastră (gândește-te doar la mesajul pe care îl transmit anumite reclame, reviste, conturi de social media) și e unul dintre acele tipuri de gânduri care efectiv ne pun obstacole când vrem să facem ceva care presupune o doză de curaj.

Efectuează acest exercițiu singur/ă și ai să observi cum tinzi să găsești poate mai multe completări decât ai crede pentru afirmația ”Never … enough.”(parcă ți se și îngreunează respirația, nu?) Soluția pentru acest tip de gândire este de a transforma ”never… enough” în ”I am enough.”, stopând astfel declanșarea emoțiilor negative care îți pun piedici. Acest lucru mă duce cu gândul la acel discurs foarte circulat pe Facebook al lui Peter Dinklage (care îl joacă pe Tyrion Lannister în Game of thrones) în care spune ceva de genul ”stop waiting for permission and thinking you are not good enough, ready enough etc. And just do what you want to be doing.” (acum poți respira mai ușor)

Un alt segment foarte important din cartea este cel legat de parenting și cum anume să integrezi conceptele de vulnerabilitate, rușine, empatie în creșterea propriilor copii. Aici, la fel ca în restul cărții, autoarea împărtășește exemple din propria viață în care s-a confruntat cu situații dificile și cum a încercat să pună în practică ceea ce a învăța din anii de cercetare, detaliind greutăți și momente de vulnerabilitate și din cadrul relației cu copiii săi. Din nou, cred că e un capitol esențial pentru că după cum ea însăși scrie:

  • ”The goal is not ”getting comfortable with hard conversations”, but normalizing discomfort.”
  • ”Parenting is a primary predictor of how prone our children will be to shame and guilt.”
  • ”Childhood experinces of shame change who we are, how we think about ourselves, and our sense of self worth.”
  • ”Normalizing is one of the most powerful shame resilience tools that we can offer our children; helping them know they’re not alone and that we’ve experienced many of the same struggles,”

Eu am extras doar câteva idei din carte ca să încerc să te conving să o citești și să-ți ofer o doză din ceea ce e cartea aceasta. Însă, am lăsat în afară o mulțime de alte aspecte și detalii care merită aprofundate. De aceea îți voi recomanda să pui mâna pe carte și să o citești ca să vezi despre ce vorbesc. S-ar putea să fie inconfortabilă pentru că te va pune față în față cu niște adevăruri mai grele și vei face probabil multă muncă interioară drept urmare, însă vei avea parte de multe insight-uri și momente ”aha!” care vor fi tare rewarding la final.

Urmărește Ted talk-ul ei, pe care ți-l las mai jos, și dacă rezonează cu tine și ți-a stârnit curiozitatea atunci îți urez: Lectură plăcută!

olga signature purple

Dacă vrei să scriu pentru tine sau să colaborăm, scrie-mi la: olga.petcu@outlook.com

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.