The Circle

La un moment dat în trailerul filmului „The Circle”, vedem personajul principal Mae Holland, interpretată de Emma Watson, la interviul de angajare pentru firma de tehnologie The Circle. Printre altele, ei i se cere să completeze afirmația “You’re most scared of…” la care ea zice “Unfulfilled potential”. Ei bine, cam așa stă situația și cu acest film: un potențial mare, dar care e departe de a fi împlinit.

„The Circle” este ecranizarea cărții cu același nume scrise de Dave Eggers (cartea încă nu am citit-o, dar voi reveni cu completări). În centrul poveștii se află Mae Holland, prinsă într-un job care nu-i place și care are o obligație în plus față de familie, tatăl ei fiind bolnav. Când o prietenă îi obține un interviu la inovativa companie The Circle, Mae e super fericită și gata să profite de ocazie. Ea trece cu succes de interviu și obține jobul. Compania este un soi de Facebook, dar next level pentru că are mult mai multe funcții, fiind mai mult decât o platformă de social media. Această platformă e numită True You și se pare că a acaparat majoritatea populației Americii. Scopul platformei este de a-i determina pe utilizatori să împărtășească cât mai mult din viața lor. Sharing-ul vieții personale este indirect impus tuturor angajaților.

Însă, șefii The Circle, Bailey (Tom Hanks) și Stenton (Patton Oswalt), vor și mai mult, făcând presiuni asupra politicienilor spre a pune la dispoziția publicului chiar și propriile inregistrări telefonice, email-uri, mesaje etc. în idea că dacă nu împărtășesc ceva înseamnă că au ceva de ascuns. La un moment dat, personajul lui Tom Hanks spune: „knowing is good, but knowing everything is better” și insistă asupra faptului că indivizii trebuie să fie deschiși, să împartă tot făcându-se astfel responsabili pentru toate acțiunile lor, argumentând ca asta e democrația. Se mai spune și că secretele fac infracțiunile posibile.

Faptul că rețelele sociale sunt o amenințare la adresa intimității, discuția despre sharing și când acesta depășește o limită și cum ne influențează viața rețelele sociale sunt teme de actualitate și foarte ofertante. De aceea, eram foarte curioasă să văd acest film, dar și pentru că trailer-ul l-a făcut să fie foarte tentant. Însă, filmul face prea multe greșeli pentru a reuși să compenseze cu tematicile abordate.

În primul rând, pentru că temele sunt abordate prea superficial. Mai apoi, de la un punct încolo, filmul deja devine prea exagerat pentru a mai putea fi credibil. Eu sunt pro exagerări când e vorba de subiecte provocatoare pentru că cred că își fac treaba bine pentru a ne face să ne punem întrebări și a crește nivelul de conștientizare. Însă, trebuie să fie credibile în acea lume în care ele există. Ar fi trebuit stabilit un backstory, să înțelegem de ce aproape toată populația Americii e dispusă să renunțe la intimitate și liderii sunt pe punctul de a-și obliga poporul să recurgă la transparență totală. La un moment dat se și pune problema obligării cetățenilor să voteze.

Insist că astfel de lucruri trebuie făcute să fie credibile, o poveste cu lipsuri neavând cum să te convingă că ceea la ce recurge The Circle e posibil în acea lume fără ca cineva să se opună vizibil. Aș fi vrut să înțeleg de ce mai toți angajații The Circle sunt atât de entuziasmați de ceea ce face firma și nu li se pare deloc că se depășesc niște limite.

Opoziția față de acest sistem impus de „The Circle” e aproape inexistentă. Personajul care putea înclina balanța e băgat în ceață rapid și, prin urmare, și speranțele mele ca privitor pentru o confruntare reală în care personajul principal să fie „scuturat” de realitatea sumbră din spatele platformei pe care o susține, implicându-se total în promovarea acesteia. Mai apoi mi s-a părut slab construit personajul lui Mae pentru că, din nou, nu înțeleg de ce se supune și adoptă cu așa deschidere oversharing-ul pe care îl presupune True You chiar și după ce e confruntată, mai direct decât oricare personaj, cu pericolele acestei platforme.

Cred că asta e cea mai mare problemă a mea cu filmul, I just don’t buy into it, cum ar zice englezii. Filmul mi se pare că seamănă mult ca stil cu „Black Mirror”, din care am văzut doar două episoade, însă doar seamănă, nereușind să atingă același nivel și să aibă același impact.

Speram să fie genul de film care îți ofera niște insight-uri și pe care de-abia aștepți să-l discuți cu apropiații după ce îl vezi. Însă, în loc să mă lase cu multe întrebări în legătură cu temele pe care le-a abordat, m-a lăsat cu mai multe întrebări despre coerența poveștii. Din punctul meu de vedere, nici faptul că a jucat Emma Watson în rolul principal și nici aparițiile (scurte) ale lui Tom Hanks nu reușesc să îmbunătățescă filmul. Personajul lui Tom Hanks a avut un rol mult mic decât aș fi crezut după vizionarea trailer-ului. Din păcate, „The circle” e încă un caz unde trailer-ul e tare înșelător în ceea ce privește filmul și unde țintește acesta și, astfel, din punctul meu de vedere, filmul nu se ridică la înălțimea așteptărilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.