“The killing. There’s no going back from it. Right or wrong is a brand. A brand sticks. There’s no going back. Now, you run on home to your mother and tell her … tell her everything’s alright. There aren’t any more guns in the valley.”
Logan reprezintă sfârșitul unei ere: timp de 17 ani Hugh Jackman a fost cel care l-a interpretat pe Wolverine și, mie cel puțin, îmi va rămâne întipărit în memorie. Nu pot să-mi imaginez pe altcineva jucând acest rol deși probabil că „Logan” nu este ultima dată când îl vom vedea pe acest X-Man chiar dacă Hugh Jackman a zis adio acestui rol.
Ne aflăm în anul 2029, iar vremurile X-Men sunt apuse. Un Logan vizibil îmbătrânit are grijă de Xavier în vârstă de 90 de ani, într-un loc destul de izolat la granița Statelor Unite cu Mexicul. Xavier e afectat de o boală degenerativă și are anumite crize care afectează pe toți cei din jurul lui semnificativ. Logan e ceva mai puțin afectat datorită abilităților lui de regenerare. De aceea, Xavier urmează un tratament foarte strict pentru a preveni acele crize, una dintre care se pare că a produs multe victime cu ceva ani în urmă, dar acest eveniment e doar vag pomenit.
Logan e sătul deja după toate dramele prin care a trecut, fiind vizibil afectat emoțional însă și corpul îi dă semne de slăbiciune. Tot ce își dorește e să achiziționeze o barcă cu care să poată pleca în largul mării împreună cu Xavier acolo unde nu mai pot provoca nimănui nici un rău. Bani face fiind șofer de limuzină și nu refuză vreo ocazie prin care să-și poate atinge țelul mai repede. Așa se face că atunci când o femeie vine la el să îl implore să o ducă atât pe ea cât și pe Laura, o fetița de care avea grijă, în nordul țării pentru a putea trece granița către Canada, pentru o sumă mare de bani, Logan acceptă.
Însă, acest job se transformă rapid într-o misiune de protejare în toată regula pentru că fetița e căutate de o organizație cu intenții deloc onorabile și e esențial ca Logan să o ducă într-un loc care se pare că a apărut chiar și în comic book-urile cu X-Men. Pentru că da, în anul 2029, în lumea lui Logan, există comic books cu X-Men. Observând acest lucru, Logan crede că sunt doar povești și că locul acela salvator nu există, dar Laura insistă. În plus, Xavier, care într-o anumită măsură își reia rolul de mentor, reușeste să-l convingă pe Logan că această misiune are o importanță foarte mare și, de asemenea, încearcă să-l convingă că e esențial să-și regăsească speranța pentru un viitor mai bun.
Trebuie să știi că acesta e un film foarte diferit de ceea ce ai mai văzut până acum de la Marvel, dacă ai mai urmărit filmele X-Men. E o abordare diferită, mult mai violență și cu un simț al umorului spre minim. Filmul e focusat mai mult pe Logan ca om, pe luptele lui emoționale și psihice și în afara momentelor în care își scoate ghearele la luptă uiți că e mutant. Nu e atât despre super eroul Wolverine cât e despre omul Logan.
Ceea ce e foarte mișto la acest film e că nu contează dacă ești fan X-Men sau nu, dacă ai habar de lumea lor sau de poveștile altor caractere din acest Univers. „Logan” funcționează bine ca film de sine stătător așa că nu îți face griji dacă nu ești la zi cu filmele X-Men. Filmul durează vreo 2 ore și 20 de minute însă eu nu le-am simțit. Mi se pare că filmul te ține în permanență conectat la personaje și atmosferă.
Duo-ul Logan-Xavier e la fel de bun pe cât te-ai aștepta, apropierea lor fiind chiar înduioșătoare, deși nici unul dintre el nu se află într-o stare bună de spirit sau fizică. Dafne Keen e destul de impresionantă în rolul Laurei, fetiță pe care Logan trebuie să o protejeze, și are o chimie tare bună cu Hugh Jackman ceea ce e esențial pentru film pentru că cea mai mare parte din poveste e axată pe ei doi și felul în care relația dintre ei evoluează. Chiar dacă Dafne nu are multe replici, reușeste să transmită exact ceea ce trebuie și cum trebuie prin comportament și expresiile faciale ca să îți atragă atenția.
Comparat cu alte filme cu super eroi, „Logan” pare mai real, mai autentic. Pe de o parte datorită faptului că lumea din 2029 e credibilă ca un viitor posibil, dar și datorită felului în care acțiunea se desfășoară. Luptele sunt dure și nu suntem protejați de consecințele acestora. There is blood everywhere. De asemenea, felul în care povestea lui Logan/Wolverine concluzionează se simte la fel de natural, deloc forțat și ești împlinit că acest personaj și-a făcut datoria chiar dacă inițial nu părea să-i pese de nimic în afară de a pleca departe cu Xavier pentru a se desprinde de lume și trecutul întunecat.