Split

Sincer îți spun că nu țineam neapărat să văd filmul acesta în cinema. În general nu țin neapărat să văd filme horror pe marele ecran pentru că de-abia le fac față în fața televizorului, cu atât mai puțin într-o sală mare de cinema cu sunet surround.

Așadar, speram să nu fie horror doar de dragul de a livra scene scary și să fie ceva mai mult. Am fost on the egde of my seat chiar de la început, iar filmul nu m-a dezamăgit. „Split” e (parțial) povestea unui tânăr cu tulburare de personalitate, dissociative identity disorder, care în true Hollywood fashion e dusă la extrem și ne bagă în cap că oamenii aștia sunt scary și periculoși. Dar asta e altă dezbatere.

Aici, faptul că e dus la extrem ceea ce poate însemna acest tip de tulburare, e un plot device de dragul poveștii horror cu scopul a accentua clișeica zicală „ceea ce nu te omoară te face mai puternic”. Faptul că acest personaj are multiple personalități, și pe deasupra e și un film horror, îi oferă o șansă extraordinară actorului principal James McAvoy de a-și etala talentul și recunosc că m-a uimit. E drept, nu am văzut multe filme cu el și nu prea știu ce poate, dar în „Split” joacă excelent numeroasele personalități pe care ni le arată (nu sunt toate 23+1). Este o scenă la un moment dat în care vorbește cu psiholoaga lui și se preface a fi una dintre identități când de fapt, îi e clar și psiholoagei, că nu e acea identitate în acel moment. Camera stă pe fața lui în momentul în care face tranziția la personalitatea care era în acel moment. Îți spun, se lasă cu piele de găină. Mai ceva decât scenele scary de mai târziu.

Filmul începe cum personajul lui James McAvoy, mai exact una dintre identități, răpește trei adolescente și le închide în subsolul unei clădiri unde el traiește. Două dintre ele se panichează foarte tare iar judecata și rațiunea nu prea le ajută din cauza spaimei, însă cea de-a treia fată, Casey, jucată de Anya Taylor-Joy, este cea care e ceva mai perceptivă și va analiza mai bine situațiile și va căuta soluții și căi de scăpare ceva mai inteligent, însă panica și spaima nu o ocolesc nici pe ea.

Personalitățile dezvoltate de personajul principal au apărut ca modalități de coping, de a face față unor situații traumatice intense pe care el le-a trăit încă din copilărie. Așadar, dacă ai acest lucru în minte, pe măsură ce observi personalitățile pe care ți le dezvăluie, poți intui care e rolul fiecăreia și ca urmare a ce anume au apărut. Într-adevăr, personajul e înspăimântător tocmai din cauză că acțiunile îi sunt greu de prezis pentru că nu știi când anume trece de la o personalitate la alta și care va fi pasul următor. În plus, pe parcursul filmului tot povestește de ceva foarte înspăimântător și malefic ce urmează să se întâmple, iar felul în care se comportă cu fetele și cu psiholoaga lui nu îi ajută deloc cazul.

Însă, printre aceste acțiuni care îl fac de temut, totuși filmul reușește să te facă în mod surprinzător să și empatizezi cu acest personaj. Lucru deloc așteptat de mine. Fără să dau prea multe detalii, în concluzie, filmul are ca temă centrala trauma. Și asta pentru că trauma l-a făcut pe personajul principal să fie ceea ce este și tot trauma e ceea ce îl motivează să facă ceea ce face ulterior în film. O să mai adaug că nu e singurul personaj care s-a confruntat și se confruntă cu o traumă și urmările acesteia și ulterior cu adaptarea la societate.

Din punctul meu de vedere, filmul e surprinzător de la început până la final și e un thriller/horror chiar bun cu suspans de calitate și care te va face să vrei mai mult. Dar nu o să spoil-uiesc finalul pentru că evident aș răpi mult din farmecul poveștii. Doar voi mai spune că te va mai ține legat de munca lui Shyamalan, regizorul și scenaristul acestui film, o vreme de acum încolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.