„An impossibility is just a possiblity you don’t yet understand.”
Pe Matt Haig l-am descoperit în 2015 când mă uitam online după cărți noi de citit. Faptul că am achiziționat „Reasons to stay alive” (review AICI) a fost o alegere oarbă pentru că nu știam în ce măsură va fi pe placul meu. S-a dovedit o alegere mai mult decât inspirată și e o carte pe care o recomand oricui e interesat de felul în care simte și se comportă cineva cu anxietate și depresie. Însă, nu te lăsa influențat de aerul aparent negativ al acelor declarații pentru că vei avea parte de o bună doză de optimism realist, speranță și inspirație în aceeași măsură.
De atunci am zis că musai trebuie să bifez și restul cărților pe care l-a scris precum „The Humans” și „The Radleys” însă cumva nu le-a venit rândul printre alte cărți din lista de „to be read”. La final de 2015 a lansat cartea pentru copii (și adulți în aceeași măsură) „A boy called Christmas”, iar la finalul lui 2016 „The girl who saved Christmas”. Așadar, în acest sezon festiv am decis să bifez una dintre aceste cărți ca să intru în atmosfera sărbătorilor, dar și pentru că trecuse prea mult timp de când citisem ceva de Matt Haig.
„A boy called Christmas” e povestea lui Moș Crăciun. Ce altceva poate fi mai potrivit ca lectură festivă? Îl aștepți în fiecare an, dar așa-i că nu te-ai gândit prea mult la povestea lui? Ei bine, Matt Haig vine să ne răspundă la întrebări și nelămuriri. Pe cât de magică e povestea pe atât e de dulce-amară. Așa că te avertizez că nu o să ai parte doar de sentimente pozitive. Însă cred că acesta e un lucru care oferă mai multă putere și mai mult efect poveștii.
Protagonistul nostru este un băiețel pe nume Nikolas care trăia într-o casă sărăcăcioasă cu o încăpere, împreună cu tatăl său care câștiga câțiva bănuți din tăierea de lemne. Viața lor nu era deloc roz, însă Nikolas continuă să creadă că se vor întâmpla și lucruri bune iar viitorul va fi ceva mai fericit.
Într-o zi, tatăl său este chemat să participe la o misiune dată de însuși regele Finlandei. Tatăl lui Nikolas ar fi primit o sumă importantă de bani, fapt ce le-ar fi permis să ducă o viață semnificativ mai bună. Timpul trece, iar tatăl lui nu pare să se mai întoarcă acasă. Așadar, Nikolas decide să plece în căutarea lui, aventură care îl va duce chiar în orașul magic al elfilor. Într-adevăr, vom avea de-a face cu elfi, zâne și troli dar și cu alte lucruri imposibile. Însă, trebuie să fiu precaută cu folosirea acestui cuvânt pentru că elfii s-ar putea supăra și, în plus, dacă crezi că există lucruri care sunt imposibile atunci poate ar fi bine să nu citești această carte.
Cum anume intervine aici Moș Crăciun va trebui să afli singur/ă pentru că mai multe nu divulg. „A boy called Christmas” a devenit una dintre poveștile mele festive preferate și tare aș vrea să văd o ecranizare a acestei povești.
Cu fiecare an care trece tindem să pierdem din vedere magia Crăciunului și avem atâtea gânduri în legătură cu propriile probleme că nu ne mai dăm silința să intrăm în atmosfera specifică sau să facem activități specifice Crăciunului care ar putea să ne facă bine sufletește. Am observat acest lucru în jurul meu. Nu ne mai oferim timpul necesar să ne bucurăm de Crăciun pentru că fie suntem pe fugă cu lucruri care TREBUIE SĂ fie făcute fie suntem prea obosiți sau îngrijorați în legătură cu alte aspecte.
Recunosc că mai nou nici eu nu mă simt super entuziasmată în legătură cu această sărbătoare sau luminițele care împânzesc centrul orașului. E mai mult un soi de bucurie amestecată cu o nostalgie referitor la cum experiențiam această sărbătoare când eram copil sau, mă rog, referitor la amintirea a cum simțeam Crăciunul când eram copil. De aceea, parcă acum valorific mai mult timpul petrecut cu familia și activități precum împodobirea bradului și a casei, gătitul de dulciuri, vizionarea de filme sau citirea cărților cu tematică de Crăciun.
În fine, „A boy called Christmas” de Matt Haig are șanse mari să devină un clasic și va fi una dintre poveștile la care probabil voi reveni în fiecare an fie pentru mine personal, fie pentru a „manipula” copiii din familie să o citească și ei, toate acestea pentru a transmite mai departe povestea altora care poate au pierdut din vedere atmosfera magică a acestei sărbători.
[…] cărțile citite anterior (Reasons to stay alive, A boy called Christmas, The girl who saved Christmas), ale lui Matt Haig, mi-au plăcut tare mult și știind aproximativ […]
ApreciazăApreciază