Flux. Psihologia fericirii

Flux. Psihologia fericirii de Mihaly Csikszentmihalyi

Despre conceptul de flux am auzit prima dată anul trecut când am descoperit video-urile lui Jason Silva. Mai exact, am dat peste o discuție foarte interesantă între el și Steven Kotler care are un proiect dedicat studiului conceptului de flux (Flow Genome Project). Țin minte că discuția mi s-a părut fascinantă pentru că descria o stare familiară în cursul căreia timpul pare să treacă diferit, stare prin care am trecut și eu, și probabil ai trecut și tu cel puțin o dată în viață, și care are numeroase beneficii. Csikszentmihalyi definește starea de flux ca:

„O situație în care atenția poate fi investită în mod liber pentru atingerea scopurilor unei persoane deoarece nu există vreo dezordine ce trebuie remediată și nici vreo amenințare de care Eul să se apere.”

Deși tinde să pară un concept abstract și mai degraba ceva care nu are treabă cu știința, la o privire mai atentă vei observa câte lucruri se cunosc deja, fluxul fiind studiat de mult timp de oameni de știință respectați, precum cei de la Flow Genome Project. Mai mult, fluxul are un rol important în viață pentru că poate crește calitatea vieții, lucru vânat de mulți dintre noi și mai ales face tangibilă și accesibilă fericirea.

În limba română titlul e „Flux. Psihologia fericirii”. Acesta sună a genul acela de titlu „click bait” (sau „read bait” ca să ne adaptăm la cartea fizică), genul de titlu pe care multe cărți de self help îl folosesc doar ca să vândă fără a oferi o oarecare valoare, ci mai mult generalități și platitudini. Însă, am știut că această carte e departe de tipicul celor motivaționale pentru că autorul e cel care practic a inventat conceptul de flux, iar această carte e rezultatul a numeroși ani de studii. Drept urmare, nu e la fel de ușor de citit, mai ales dacă vrei să înmagazinezi cât mai multă informație (cum mi-am dorit eu, luându-mi și notițe), însă efortul e răsplătit. Într-adevăr, conceptul de flow e legat de cel de fericire, iar cartea îți oferă informații noi și/sau clarificări legate de flux, controlul conștiinței (a gândurilor), calitatea vieții și despre fericire.

 

Dar întâi să clarificăm niște aspecte. O să intru puțin în aspecte tehnice, dar rămâi pe fază pentru că o să încerc să o fac cât mai clar.

Terapia cognitiv-comportamentală este cea mai folosită formă de terapie evidence-based. Unul dintre lucrurile esențiale pe care terapeutul îl învață pe client (sau îl ajută să descopere singur) e faptul că nu o situație în sine e cauza pentru felul în care el simte și se comportă ulterior, ci modul în care el interpretează, la nivel de gânduri, acea situație. E absolut esențial de înțeles acest lucru pentru că e necesar pentru schimbare și pentru că partea aceea de „cognitiv” a denumirii terapiei se referă la detectarea gândurilor problematice și remodelarea lor sau înlocuirea lor cu altele care sunt benefice.

Această informație este și fundația cărții „Flux”. Mihaly afirmă: „Controlul asupra conștiinței determină calitatea vieții […] Ce înseamnă să fii conștient? Înseamnă, pur și simplu, că anumite evenimente conștiente (senzații, sentimente, gânduri, intenții) se produc, au loc și că noi putem să le influențăm cursul în mod direct”. Noi ordonăm informația disponibilă și controlăm haosul din minte care poate duce la stres și sentimente negative. Prin faptul că ne focusăm atenția, implicându-ne profund într-o activitate interesantă, cu un scop precis, obținem ordine în conștiință și putem accesa starea de flux (experiența optimală).

Starea de flux poate fi accesată prin practicarea sportului, prin joc sau prin practicarea unui hobby, până și la job putându-se accesa atât timp cât activitatea e structurată după condițiile fluxului: stabilirea unui scop clar, existența unui feedback, concentrarea pe activitatea întreprinsă, dezvoltarea aptitudinilor necesare realizării activității, mărirea mizelor dacă activitatea devine plictisitoare (după cum o sugerează și acest grafic).

 

Dincolo de datele tehnice, pe care am încercat să ți le explic, după cum sugerează și titlul, fluxul are o influență foarte importantă asupra calității vieții și vestea bună e că schimbarea e în mâinile noastre. Îmi cer scuze pentru clișeu, dar adevărul e că acesta e cât se poate de valid. Bineînțeles, necesită un efort susținut și conștient inițial, mai ales dacă încă nu știi exact ce fel de activitate te ajută să accesezi starea de flux și mai ales pentru că e necesară o concentrare susținută. Simt (pe propria piele) că focusarea trebuie să devină mai prețuită și mai vânată mai ales în era social media pentru că aceste rețele se pare că ne afectează această abilitate.

Se știe deja că starea de flux înseamnă, printre altele, productivitate, concentrare și stimă de sine crescute. Bineînțeles, cum am mai menționat deja, e legată și de fericire: odată ce nevoile de bază biologice și sociale sunt împlinite, îmbunătățirea condițiilor externe nu duce neapărat la fericire. De altfel, „cercetările despre satisfacție sugerează că, în general, există o corelație slabă între bogăție și starea de bine.” Idea generală e că noi tindem să căutăm fericirea în locurile greșite. Țin minte că am citit despre asta și în „House and Psychology” unde este un capitol despre fericire: mai specific, tindem să credem că o anumită sumă de bani ne-ar face fericiți sau că a fi căsătorit și a avea copii sunt condiții esențiale pentru a fi fericit. Însă, cercetările relevă că dacă vrem să fim fericiți pe termen lung ar trebui să ne îndreptăm eforturile spre a construi și a menține prietenii, spre a urmări un scop, a căuta un sens și a căuta fluxul în ceea ce facem și să cultivăm spiritualitatea dacă acest lucru e ceva ce ne interesează.

Așa cum concluzionează cartea, secretul e că, de fapt, trebuie să căutăm mulțumirea și bucuria în activitățile zilnice pe care să le structurăm după condițiile fluxului. Mai mult, Csikszentmihalyi subliniază importanța petrecerii timpului liber cu activități care să ne dezvolte diverse aptitudini și să evităm starea de pilot automat în care intrăm când ne uităm la televizor, de exemplu, fără un scop anume ci doar pentru a omorî timpul.

 

În acest review am încercat să surprind câteva dintre aspectele din carte care mi se par esențiale. Însă, după cum probabil ai intuit, subiectul e ceva mai complex decât am lăsat eu să pară și cartea e mai abundentă în informații prețioase pe lângă cele deja menționate de mine pe care o să te las să le descoperi singur/ă. Dacă ți-am stârnit interesul cu acest subiect îți las și un video care merită văzut sau ascultat tot despre flux.

P.S.: Cartea o poți găsi la editura Publica, împreună cu multe alte tentații asemănătoare, dând click aici

Tu știai deja despre flux? De unde ai aflat?

4 comentarii

 1. Măi, same here.. Eu tot încerc să citesc Focus de Goleman și este oarecum asemănătoare cu ce ai descris tu. Nu mai sunt așa mândră că multitaskuiesc.. pentru că.. toți știm cât de aiurea este multitaskingul.. atât pentru calitatea lucrului de moment, cât și pentru sănătate per se :))

  Apreciază

  • Mi-a atras ?i mie aten?ia cartea aia. S?-mi zici cum e. ?i eu tind s? fac multitasking, dar �mi dau seama c�t e de aiurea c? de fapt nu te concentrezi pe un singur lucru cum trebuie ?i asta se mai extinde ?i la lucrurile simple �n via??: nu ne mai bucur?m fully de un singur lucru pentru c? tindem s? facem zece �n acela?i timp.

   Apreciază

 2. […] propriu zis). Dacă vreți să aflați mai multe despre starea de flow vă recomand să citiți ”Flux” de Mihaly Csikszentmihalyi și apoi căutați clipuri pe Youtube cu el și apoi cu Steven Kotler. E un concept extrem de […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.