Quiet – The power of introverts in a world that can’t stop talking / Linișteee! Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare
De fiecare dată când termin de citit o carte complexă, ca subiect sau poveste, încă mă confrunt cu următorul aspect: cum anume să îți prezint cartea fără a fi prea plictisitor și, mai mult, fără a divulga prea mult ca să nu-i stric farmecul și ce informații să-ți prezint din ea ca să-ți stârnesc curiozitatea. Nu mi-e întotdeauna ușor să-mi exprim entuziasmul în cuvinte când descopăr o carte care simt că e musai de citit.
Dacă la categoria fiction am descoperit cărți precum ”1Q84” și ”House of leaves” care pe lângă povestea în sine și citirea propriu zisă reprezintă o aventură, la categoria non-fiction am terminat de curând de citit ”Quiet” de Susan Cain. Despre aceasta am mai pomenit aici, însă atunci de-abia o achiziționasem și având în vedere data la care scriu acest articol mi-a luat ceva până să mă apuc să o citesc deoarece constant am o listă lungă de cărți pe care vreau să le citesc și care iau pe rând prioritate.
Îmi place deobicei să menționez cum anume am pus ochii pe o anumită carte pe care am citit-o mai ales dacă nu e un titlul pe care îl vezi pe toate gardurile, nefiind un best seller la noi în țară, așă că voi proceda la fel și acum. Pe Susan Cain am descoperit-o pe Youtube urmarind Ted Talks. Are un talk cu peste 5 milioane de vizualizari pe tema introversiunii. Mai specific, vorbeste despre introvertiți (și extrovertiți prin comparație) și importanța valorificării acestora într-o lume care pune mare accent pe calități pe care le întâlnim mai des la extrovertiți. Apoi am văzut că are o carte pe tema aceasta și am avut norocul să o găsesc la un târg de carte la standul Okian.
Cartea e varianta detaliată a talk-ului. Este rezultatul a 7 ani de studiu care au implicat și interviuri cu oameni de știință care au studiat sau studiază aceast aspect al personalității. Rezultatul e fascinant și mare lucru dacă nu cumva o să te regăsești în carte mai ales dacă deja te banuiești a fi un introvertit cu acte în regulă. Vei avea parte de multe insight-uri și probabil vei ajunge la fel ca mine să zici ”exact așa sunt și eu, exact așa reacționez în anumite situații” și dacă ți se părea până acum că poate nu e ok că valorifici atât de mult momentele de liniște și singurătate ei bine în carte vei găsi validarea necesară.
Cartea începe prin a defini acești termeni, introvertit și extrovertit, dar vei vedea că întreaga carte e de fapt o cunoaștere pe larg a acestor două concepte și caracteristici care într-o măsură mai mare sau mai mică te caracterizează și pe tine. După cum menționează și autoarea, nimeni nu e 100% introvertit sau extrovertit, majoritatea fiind procente diferite din fiecare și manifestând caracteristici ale fiecărora în diverse situații în funcție de cum am învățat să ne adaptam la acestea. Autoarea ne mai spune că sunt nenumărate definiții, însă psihologii tind să fie de acord cu următoarele aspecte:
– ”Introverts and extroverts differ in the level of outside stimulation that they need to function well. Introverts feel ”just right” with less stimulation, as when they sip wine with a close friend, solve a crossword puzzle, or read a book. Extroverts enjoy the extra bang that comes from activities like meeting new people, skiing slippery slopes, and cranking up the stereo. ”
– ”…introverts and extroverts work differently. Extroverts tend to tackle assignments quickly … are comfortable multitasking and risk-taking … Introverts work more slowly and deliberately. They like to focus on one task at a time and can have mighty powers of concentration.”
– ”Extroverts are the people who will add life to your dinner party and laugh generously at your jokes… Extroverts think out loud and on their feet; they prefer talking to listening, rarely find themselves at a loss for words … Introverts, in contrast, may have strong social skills and enjoy parties and business meetings, but after a while they wish they were home in their pajamas… They listen more than they talk, think before they speak, and often feel as if they express themselves better in writing than in conversation… Many have a horror of small talk, but enjoy deep discussions.”
Acest ultim aspect mi se pare unul foarte interesant, și anume felul în care interacționează atât introvertiții cât și extrovertiții și ce fel de subiecte preferă să abordeze și astfel intervine discuția despre big talk (care presupune discuții mai profunde) vs small talk (care presupune discuții despre subiecte ceva mai superficiale, despre probleme neimportante.)
Un studiu realizat de Avril Thorne, menționat de Susan Cain, a adunat 52 de femei tinere, 26 extrovertite și 26 introvertite și le-a cuplat în două perechi diferite pentru conversație. Au avut 10 minute de discuții cu cineva din același grup și 10 minute cu cineva din grupul diferit. Thorne a înregistrat conversațiile și apoi femeile le-au ascultat fiecare separat.
Rezultatele au arătat că atât grupul introvertit cât și cel extrovertit a participat la discuție aproximativ în mod egal, în contradicție cu faptul ca introvertiții vorbesc mai puțin. Însă perechile introvertite s-au orientat spre unul sau două subiecte serioase de conversație în timp ce perechile extrovertite au ales subiecte mai ușurele și mai diverse. Grupul introvertit au discutat despre probleme sau conflicte din viața lor.
Așadar, ele tind să ia rolul de sfătuitor. Cele din grupul extrovertit ofereau mai degrabă informații generale despre ele, potențiale lucruri în comun cu persoana din față: ”Ai un câine nou? Minunat! Un prieten de-al meu are un acvariu excelent cu pești de apă sărată.”
Un alt lucru descoperit a fost cât de mult se apreciază cele două tipuri: introvertitele care au povestit cu extrovertite au ales subiecte mai vesele, au făcut conversație mai ușor și au descris experiența ca fiind ”o gură de aer proaspăt”. Extrovertitele au simțit că se pot relaxa mai mult cu o introvertită și s-au simțit mai libere în a le împărtăși problemele. Nu au simțit obligația de a se preface că sunt bine dispuse.
Astfel de insight-uri sunt cel puțin suprinzătoare dacă nu ești deja informat sau foarte receptiv în legătură cu persoanele din jurul tău. ”Quiet” e una dintre cărțile din care am avut foarte multe de învățat, dar asta și din cauză că am o atracție spre a învăța lucruri care țin de psihicul și psihologia omului. De multe ori a fost ”iluminatoare” în revelațiile pe care le oferea, iar rezultatele studiilor menționate contrazic multe credințe populare pe care poate le ai și tu, cum am avut și eu despre ceea ce înseamnă a fi fie introvertit fie extrovertit.
Problema de față e mult mai nuanțată decât te-ai aștepta probabil. Și datorită faptului că ți se oferă date din studii și alte lucrări de referință oferă complexitate și credibilitate informației. În plus, face ca această carte să fie, după părerea mea, un must read pentru că te ajută pe tine să te cunoști mai bine și să cauți în viața de zi cu zi medii care să ți se potrivească, dar și să cunoști mai bine oamenii din jurul tau și să te adaptezi stilului lor la nevoie.
Eu am citit cartea în engleză, însă a fost tradusă în limba română la editura Publica. Îți las linkurile mai jos dacă te interesează să o cumperi:
[…] despre introverts (care, după cuvintele autoarei, compun mare parte din categoria asta de HSP) în cartea lui Susan Cain (altă carte de mare folos pentru mine. E un concept validat și bifez și de acolo multe criterii) […]
ApreciazăApreciază
[…] folos cel puțin cât mi-au fost mie. Am să mai revin cu titluri pe măsură ce le descopăr. 1. Quiet – Susan Cain 2. Daring Greatly – Brene Brown 3. The Highly Sensitive Person – Elaine […]
ApreciazăApreciază
[…] pe platforma TED și unul care mi-a schimbat viziunea despre anumite lucruri. La fel și cel al lui Susan Cain despre introversiune. Apoi le-am citit cărțile ambelor autoare care detaliază discursurile lor […]
ApreciazăApreciază