Nymphomaniac

Imagine de AICI
Imagine de AICI

După toată promovarea care s-a făcut pentru acest film și opțiunea curajoasă de abordare a afișului acestuia, am fost foarte curioasă în legătură cu noul film al lui Lars von Trier. Un factor în plus a fost și faptul că am văzut, în 2011, ”Melancholia” și mi-a plăcut foarte mult. Însă ”Nymphomaniac” se anunță total diferit de acesta. Alte filme de Lars von Trier nu am văzut, dar am înțeles că ”Melancholia” e filmul care face notă discordantă printre celelalte filme care sunt șocante și dure în aceeași măsură ca ”Nymphomaniac”.

Așa că m-am setat să fiu foarte open-minded la vizionarea acestui film care a fost împărțit în două și editat cu acordul regizorului, însă nu sub îndrumarea lui. Am fost foarte convinsă că dacă nu ești absolut open-minded la vizionare nu se poate să găsești ceva ce să-ți placă la acest film pentru ca abundența nudității, sexului și violentei (mai mult în a doua parte) poate să-ți pună stăpânire pe minte și să sfârșești prin a nu mai observa detaliile care fac diferența și elementele cu adevărat importante în povestea lui Joe (Stacy Martin/Charlotte Gainsbourg), protagonista acestui film. Aici mă refer la felul în care e spusă povestea ei, prin diverse analogii la pescuit, religie, muzică și artă care fac filmul să merite a fi vizionat și, de asemenea, să merite să iei nuditatea și sexul doar ca pe niște elemente ale realismului, ca pe o metodă de a spune într-un mod cât mai sincer și autentic povestea unei nimfomane.

Joe este o nimfomană autodeclarată, care în începuturile filmului este găsită într-o alee pustie de către Seligman (Stellan Skarsgard), leșinată, după ce fusese bătută (încă nu ni se arată de către cine și cum a ajuns în acea situație. Asta doar în partea a doua). El o duce în propriul apartament pentru a-i oferi refugiul și odihna necesară, însă acea noapte de iarna devine cadrul în care Joe își revelă întreaga istorie a vieții cu accent pe componenta sexuală, bineînțeles. Seligman este receptorul care nu intervine cu judecăți, pentru ca nu poate empatiza cu ea, el însuși fiind virgin la aproximativ 60 de ani. El este personajul care aduce în discuție analogiile cu pescuitul, vorbește despre muzica clasică, despre artă și religie, “îndulcind” puțin povestea cu naivitatea lui și felul uneori amuzant cu care îi oferă feedback lui Joe.

Ar fi multe de spus despre acest film, dar fără să dau prea multe spoilere, vă spun că în toată drama există și umor foarte bine plasat în această poveste a lui Joe. Eu, încercând să mă detașez de expunerea fățișă a sexualității, dar și pentru că probabil a intrat în rol logica de psiholog, am încercat să-i înțeleg suferința protagonistei și, mai mult, să înțeleg de ce și-a găsit refugiu în sex, iar prima parte are grijă să nu ne lase fără răspunsuri. Ni se prezintă și părinții ei, relația pe care a avut-o cu aceștia și influența pe care au avut-o de-a lungul vieții ei. Astfel, nu ca ar fi de mirare, am ieșit cam tristă de la prima parte (ciudat, nu?). Însă partea a doua a fost șocul așteptat, eu nemaivăzând filme de von Trier pe acest stil, nu știam exact la ce să mă aștept, iar duritatea celei de-a doua părți fiind puțin prea multă pentru gustul meu.

In concluzie, v-aș putea recomanda acest film ca pe un experiment, dacă nu ați mai vizionat filme de von Trier, pentru a vedea în ce măsură puteți să-i înțelegeți opera și de asemenea, cât puteți tolera de la un film. Însă o repet, dacă vă veți lăsați “furați” de scenele de sex și violența riscați să nu vedeți imaginea de ansamblu și, astfel, veți pierde esența filmului care, în final, se vrea a fi o reprezentare cât mai veridică a vieții unei persoane dependente de sex pentru care te întrebi dacă mai există vreo speranță, întrebare la care scena finală din a doua parte ar putea să reprezinte răspunsul.

Ați văzut ”Nymphomaniac”? Cum vi s-a părut?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.