Saptamana trecuta s-au tinut la Carturesti o serie de discutii pe diferite teme in cadrul saptamanii PSI organizata impreuna cu editura Trei (la care puteti gasi multe carti bune pe teme de psihologie daca va intereseaza subiectul). Intr-una din zile tema discutiei a fost legata de divort. Mai exact cum afecteaza acesta copiii. Am auzit de multe ori ca 50% la suta dintre casatorii se termina in divort. Nu stiu cat e de reala aceasta statistica, dar oricum te pune pe ganduri. In primul rand, iti iei ceva mai mult timp ca sa te gandesti daca persoana de langa tine este persoana alaturi de care vrei sa iti petreci restul zilelor. Mai apoi, daca vrei sa ai un copil. Si, de obicei, asa se si intampla. Cunosti pe cineva, te casatoresti si apoi faci un copil. In momentele dificile te stradui sa faci cat mai multe pentru ca relatia sa reziste. De multe ori, chiar daca doua persoane nu se mai inteleg, aleg sa faca un compromis si raman impreuna doar de dragul copilului nedorind sa-l supuna unui divort care poate fi un proces indelungat si consumator din punct de vedere psihologic si nu numai. Asa ca in fata unei eventuale despartiri se pune problema cum sa se faca pentru ca acel copil sa fie cat mai putin afectat de decizie. Astfel de decizii sunt tricky pentru majoritatea pentru ca e greu sa gasesti cuvintele potrivite pentru a explica acelui copil situatia si motivele pentru care s-a luat acea decizie.
` Cumulte dintre aceste probleme se confrunta si personajele din filmul “Friends with kids”. Ce m-a atras a fost ca este vorba despre un altfel de “aranjament”. De obicei in filme un el si o ea se cunosc, se curteaza pana la un punct in care intervine ceva si se cearta, apoi iar se impaca si la final se casatoresc and so on. In acest film ni se prezinta doua cupluri casatorite si cu copii si doi prieteni foarte buni care isi impartasesc problemele si experientele. Observand haosul din casa celorlalte doua cupluri cu copii si cat de des se cearta, ce se gandesc ei? Au o anumita varsta, the one nu a aparut, amandoi isi doresc mult un copil asa ca se inteleg sa aiba unul impreuna si sa-si imparta in mod egal atributiile. Intre Jason (Adam Scott) si Julie (Jennifer Westfeldt) totul decurge bine, desi celelalte doua cupluri nu au fost deloc increzatoare cand acestia si-au prezentat planurile. Acum sunt foarte surprinse sa vada cat de bine decurge acest aranjament intre cei doi. Insa, bineinteles ca o asemenea legatura da nastere unor sentimente mai profunde, Julie chiar declarandu-si iubirea pentru Jason la un moment dat la filmului spunandu-i ca doar el si cu bebelusul Joe sunt familia ei.
Ceea ce mi-a placut foarte mult e cum a fost construita relatia intre cele doua personaje principale, de asemenea si evolutia celorlalte doua cupluri casatorite foarte diferite. Au reusit, astfel, sa suprinda o diversitate de probleme in ceea ce priveste cuplurile casatorite.
In ziua de azi conceptul de familie capata noi sensuri. Cuplurile care au dificultati in a avea copii au in ziua de azi oportunitatea de a-i avea datorita avansului tehnologiei. De asemenea, incep sa fie legiferate si casatoriile intre persoane de acelasi sex, la fel si adoptia fiind posibila in cazul lor.
Asadar de ce nu ar fi o optiune si situatia prezentata in acest film?
Mi s-a parut si foarte pertinent filmul si pentru ca vazand trailerul ma asteptam oarecum la o comedie romantica simpatica, insa filmul se dovedeste a fi o drama bine scrisa, desi are un final oarecum cliseic. E un film pentru publicul larg, dar ceva mai lipisit de prejudecati. La fel ca si mie si oamenilor din sala le-a placut si au ras la scenele presarate cu umor. Poate ca totusi parerileau fost impartite, dar am auzit persoane verbalizandu-si entuziasmul la iesirea din sala.
O lectie foarte importanta, cred, pe care filmul o transmite, e ca in persoana iubita e esential sa se regaseasca si cel mai bun prieten care e alaturi de tine no matter what, cu atat mai mult cand lucrurile iau o turnura nedorita. Pentru ca atunci cand totul merge bine toti vor sa-ti fie alaturi. Situatiile dificile sunt cele care pun relatiile la incercare si le fortifica. Una dintre scenele simpatice a fost cea in care Jason vorbeste cu prietenul lui despre posibilitatea unei relatii cu Julie si spune la un moment ca e foarte ciudat, ca nu se poate imagina intr-o relatie cu ea. Ii e prea familiara, e ca si cum ar fi un membru de-al lui. La care prietenul ii raspunde what’s wrong with that?
Pe afisul filmului ti se propune sa alegi doua dintre cele trei variante oferite de ei. Nu e ca si cum nu le-ai putea avea pe toate trei, insa e interesanta propunerea si ca sa intelegi si mai bine idea filmului incerca sa te pui in situatia in care le-ai avea doar pe 2 dintre ele.
Si trailerul pe final, daca v-am facut curiosi