”Another Earth” sau speranța la o a doua șansă

Acest film am decis să-l văd deoarece pe mine mă atrage idea de univers paralel sau “What if I had done things differently?” și mă interesează să văd cât mai multe abordări. Când am văzut în trailer cel de-al doilea Pământ mare și albastru pe cer evident m-a dus cu gândul la Melancholia și la un eventual doomsday.

Însă ”Another Earth” explorează o altă idee. Una ceva mai asemănătoare cu cea din serialul Fringe. O altă lume unde toți avem doppelgangers care duc vieți oarecum mai diferite pentru că în anumite momente din viață au luat decizii diferite de ale noastre, astfel dezvoltându-se diferit atât ei cât și lumea în care trăiesc.

Nu e genul de Hollywood movie, deci are potențialul și pretenția de a-ți pune puțin mintea la muncă.

O tânără aspirantă la o educație de calitate și cu posibilitatea unui viitor strălucit are un accident într-o seara. Neatenția și consumul de alcool o fac să loveasca o mașină în care erau un bărbat, soția sa însărcinată și băiețelul lor. Doar bărbatul supraviețuiește și își trăiește viața într-o casă dezordonată și izolat de lume. Tânăra (Rhonda) decide să se implice în viața lui crezând că își va putea repara cumva greșeala dacă reușește să-l facă fericit. Seara în care ea a avut accidentul a fost și seara în care s-a anunțat descoperirea unei noi planete. O planetă identică cu planeta Pământ, astfel va fi denumită Earth 2 și curând se va organiza și un concurs premiul fiind o excursie pe această planetă unde fiecare om își are dublura.

Atmosfera filmului e una sumbră, dramatică și enigmatică în același timp. Explicațiile științifice legate de Earth 2 sunt puține, problema nefiind analizată în profunzime.

În schimb, filmul se centrează mai mult pe evoluția emoțională a personajului principal (Rhonda).

Consider că echilibrul e bine stabilit deoarece nu te încurcă cu teorii super complicate, dar îți conturează o idee în legătură cu ”planeta oglindă”. Astfel, face povestea mai accesibilă prin focusarea pe emoții și confruntarea fetei cu vina legată de ce a făcut și demersul ei către a-și minimaliza aceste sentimente. Filmul are un final foarte interesant și deschis interpretărilor. Sigur te vei gandi ce ai face dacă te-ai întâlni față în față cu dublura ta. Ce ai întreba-o? Vei fi curios să afli ce a făcut diferit față de tine în viață?

Subiectul mi se pare unul foarte ofertant și atractiv deoarece majoritatea persoanelor cred că s-au confruntat cu întrebări de genul ”Ce-ar fi fost dacă ar fi ales altfel? Dacă ar fi mers pe alt drum?”. Cine zice că nu s-a gândit fie minte, fie nu reflectează asupra trecutului sau e foarte norocos. Mie cel puțin mi-ar plăcea să știu cum ar fi fost viața mea dacă în anumite momente aș fi ales altceva.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.